Złota myśl Racjonalisty: "Jestem przeciw religii, ale za religijnością. [...] Chodzi o to, że jestem przeciwny kultom zinstytucjonalizowanym oraz ich kapłanom. To siłą rzeczy musi się wyrodzić w biurokrację. Natomiast jestem zwolennikiem religijności, to znaczy uczucia religijnego, które jest bardzo bliskie, jeżeli nie identyczne, uczuciu artystycznemu. [...] Wiadomo zresztą z nauki, z historii, że u początków religii..
Z powodu silnego nagrzewania się centrów miast rosnące tam rośliny uczulają silniej i przez dłuższy czas. Sezon pylenia alergicy przetrwają w miastach łatwiej, jeśli zamiast brzóz i leszczyny będziemy tam sadzić akacje, klony i iglaki - radzi łódzki naukowiec.
W miastach najlepiej jest sadzić akacje, graby, klon, bzy, świerki, sosny i jaśminy, których pyłki uczulają bardzo rzadko - zalecają eksperci z Instytutu Medycyny Pracy (IMP) w Łodzi. Zalecenia dotyczące sadzenia w miastach roślin bezpiecznych dla alergików opracowali oni w ramach międzynarodowego projektu UHI (Urban Heat Islands).
Naturalne polskie produkty żywnościowe, wzbogacone przez poznańskich naukowców w bioaktywne składniki, mogą wkrótce stać się zalecanym przez lekarzy uzupełnieniem terapii czterech poważnych chorób.
Bioaktywna żywność ma pomagać w leczeniu otyłości, anemii związanej z nieswoistym stanem zapalnym jelit, nadciśnienia oraz cukrzycy typu pierwszego. Dobiegają końca badania kliniczne w projekcie kierowanym przez prof. dr. hab. Józefa Korczaka, szefa Katedry Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
"Opracowaliśmy technologię projektowania od podstaw i produkcji zupełnie nowej żywności. Komponujemy ją ze składników, ..(jeszcze 8753)»
Jak wynika z badań, ponad 40 proc. uczniów chodzi do szkoły bez śniadania. Tylko 57 proc. regularnie spożywa owoce, a 48 proc. warzywa - alarmowali w Warszawie uczestnicy konferencji "Mądre żywienie - zdrowe pokolenie".
"Mądre żywienie - zdrowe pokolenie" jest hasłem ogólnopolskiego programu badawczo-edukacyjnego, przygotowanego przez Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Jak zaznaczają eksperci, większość chorób zależnych od diety ma początki w okresie dzieciństwa i wczesnej dorosłości.
..(jeszcze 2494)»
Gen apetytu na wieprzowinę
Gen, od którego zależy wrażliwość na niektóre zapachy, może odpowiadać za to, czy wieprzowina nam smakuje, czy nie - informuje pismo "PLoS ONE".
Norwescy i amerykańscy naukowcy badali reakcję na próbki wieprzowiny osób z różnymi wersjami genu OR7D4, odpowiedzialnego za receptor, który pozwala wyczuwać androstenon. Związek ten występuje w mięsie knurów - niekastrowanych samców świni. Zarówno zapach, jak i smak były odczuwane jako bardziej lub mniej przyjemny zależnie od wersji genu.
W badaniach wzięły udział 23 osoby, które wcześniej podzielono na dwie grupy: wrażliwych i niewrażliwych ..(jeszcze 1824)»
1. Ilustracja z XIII-wiecznego "Herbarium" Pseudo-Apulejusza przedstawiająca przygotowywanie ziół poronnych i oczekującą na nie ciężarną. Źródło: John M. Riddle, Contraception ..(jeszcze 6820)»
Ciężarne są grupą szczególnie narażoną na niebezpieczeństwa związane z grypą; ryzyko to dodatkowo się zwiększa, jeśli ciąży towarzyszą pewne charakterystyczne dla tego stanu patologie, jak cukrzyca ciężarnych chociażby; zagrożenia pogłębiają się też np. w przypadku ciąż mnogich. Grypa u ciężarnej - poza potencjalnymi konsekwencjami dla samej kobiety - wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń rozwoju płodowego i niekorzystnych wydarzeń położniczych, np. przedwczesnego porodu. Wprowadzenie szczepień przeciw grypie okazało się przełomem - dało wyjątkową, skuteczną ..(jeszcze 4191)»
Chociaż wcześniej uważano, że późne zakładanie rodziny może zwiększać zagrożenie problemami zdrowotnymi wśród dorastających dzieci, wyniki nowych badań pokazują, że to raczej wykształcenie matki i liczba lat, jaką przeżywa po porodzie, wpływają na zdrowie jej dorosłych dzieci, niż jej wiek, w momencie rozwiązania ciąży.
W artykule opublikowanym w czasopiśmie Demography, zespół niemieckich naukowców poddaje w wątpliwość pogląd, że dzieci z matek rodzących w późniejszym okresie życia są w wieku dorosłym słabszego zdrowia z powodu następstw fizjologicznych, ..(jeszcze 2404)»
Wyniki nowych badań sugerują, że kluczowym elementem utrzymującym osteoporozę pod kontrolą może być składnik diety śródziemnomorskiej - oliwa z oliwek. Osteoporoza, powodująca stopniowe obniżanie gęstości i jakości kości, to choroba, która dotyka jedną trzecią kobiet i jedną piątą mężczyzn w wieku powyżej 50 lat, a bezpośrednie koszty osteoporozy w Europe szacuje się na 32 mld EUR rocznie. Uznaje się ją za jedną z najpowszechniejszych, wyniszczających i kosztownych chorób przewlekłych w Europie. Z tego właśnie względu tak ważne są wyniki prac hiszpańskiej grupy badawczej. Dorobek ..(jeszcze 3938)»
Wyniki badań unijnych zaprezentowane w czasopiśmie Journal of Adolescent Health pokazują, że regularne spożywanie posiłków pomaga w utrzymaniu szczuplejszej sylwetki przez nastolatków, niezależnie od zażywania ruchu.
Naukowcy z Instytutu Nauki o Żywności, Technologii Żywności oraz Dietetyki (ICTAN), który jest częścią Hiszpańskiej Krajowej Rady ds. Badań Naukowych (CSIC), odkryli, że nastolatki spożywający ponad cztery posiłki dziennie są szczuplejsi od swoich rówieśników. W Hiszpanii nadwaga lub otyłość dotyczy ponad 25% nastolatków, a zatem odkrycie sposobu, by pomóc ..(jeszcze 4007)»
W ciągu najbliższych 50 lat liczba obywateli Europy w wieku 65 lat i więcej ma się podwoić. Co prawda dane o średniej długości życia starzejącej się populacji europejskiej pomagają w prognozowaniu przyszłości, niemniej mówią nam tylko połowę prawdy. Kolejnym elementem układanki jest wiedza o tym, ile z tych lat przeżyjemy w zdrowiu - właśnie opublikowano nowe dane dla każdego z państw członkowskich UE, pokazujące, jak długo ludzie mogą żyć bez niepełnosprawności.
Informacje o Latach życia w zdrowiu (wskaźniku HLY) zaprezentowane zostały ..(jeszcze 3718)»
1. Udar mózgu niedokrwienny- rozległy zawał mózgu w obszarze tętnicy środkowej mózgu z masywnym obrzękiem półkuli i towarzyszącym przemieszczeniem struktur środkowych (strzałka). Wikipedia
..(jeszcze 3837)»
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Naukowcy z Uniwersytetu Las Palmas de Gran ..(jeszcze 2991)»
Czy pojedyncza dawka popularnego w latach 60. narkotyku pomoże alkoholikom wyjść z nałogu?
LSD jest półsyntetycznym narkotykiem psychodelicznym otrzymywanym z ergotaminy -alkaloidu sporyszu. Pierwsza synteza odbyła się w roku 1938 w laboratorium w Bazylei w Szwajcarii. Wyprodukowany dietyloamid kwasu lizergowego nie spotkał jednak się z dużym zainteresowaniem w środowisku naukowym, do momentu przypadkowego spożycia przez twórcę - Alberta Hoffmanna w roku 1943. Kolorowe wizje, intensywne barwy przelewające się przed oczami naukowca stały się wkrótce zapowiedzią ..(jeszcze 5132)»
Ryzyko zdrowotne związane z przerwaniem ciąży to jeden z argumentów wysuwanych niekiedy w dyskusjach na temat legalnej aborcji, zwłaszcza w krajach, w których dostęp do tej procedury medycznej jest łatwiejszy niż w Polsce. Elizabeth G. Raymond i David A. Grimes, lekarze od lat zajmujący się kwestiami zarówno ginekologii i położnictwa, jak i zdrowia publicznego, postanowili ocenić na ile rzeczywiste są czyhające na poddające się temu zabiegowi kobiety niebezpieczeństwa - wszak polityka zdrowotna powinna opierać się na możliwie najlepszym i najbardziej aktualnym materiale dowodowym.
Liczbę zgonów i poważnych zaburzeń zdrowotnych związanych z legalnymi zabiegami ..(jeszcze 4476)»
Kiedy w organizmie kobiety ciężarnej występuje podwyższony poziom polichlorowanych bifenyli (PCB), jej nowo narodzone dzieci będą prawdopodobnie miały niedowagę. Odkrycie to stanowi dorobek badań finansowanych ze środków unijnych, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Environmental Health Perspectives.
Naukowcy z Belgii, Danii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Norwegii, Słowacji i Wysp Owczych otrzymali wsparcie finansowe z dwóch projektów dofinansowanych z budżetu Siódmego Programu Ramowego (7PR) UE. Zespół objął badaniami 8.000 kobiet ciężarnych, których porody przypadły na lata 1990 - 2008 w całej Europie i poddał ..(jeszcze 3852)»
Konsumenci wykorzystują etykiety określające wartość odżywczą do podejmowania przemyślanych decyzji o odżywianiu się i "odpowiedniej" żywności dla zachowania lepszego zdrowia. Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Europie wskazują jednak, że istnieją ograniczenia w sposobie, w jaki te etykiety można wykorzystywać w rzeczywistych sytuacjach. Wyniki stanowią dorobek projektu FLABEL (Etykietowanie żywności w celu pogłębienia wiedzy na rzecz jakości życia), który otrzymał dofinansowanie w kwocie niemal 2,9 mln EUR z tematu "Żywność, rolnictwo, rybołówstwo i biotechnologia" ..(jeszcze 3930)»
Naturalna żywność to nie zawsze to samo co bezpieczna żywność. Finansowani ze środków unijnych naukowcy odkryli, że związki chemiczne występujące w niektórych substancjach i preparatach pochodzenia roślinnego, takich jak suplementy diety, mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Food and Nutrition Sciences, zostały dofinansowane z projektu PLANTLIBRA (Roślinne suplementy diety - ocena poziomu spożycia, korzyści i zagrożeń), który uzyskał wsparcie w wysokości 6 mln EUR z tematu "Żywność, rolnictwo, rybołówstwo i biotechnologia" (KBBE) Siódmego Programu Ramowego (7PR).
W toku wcześniejszych badań odkryto, ..(jeszcze 2996)»
Czy kobiety ciężarne mogą zwiększyć potencjał mózgu swoich dzieci dzięki spożywaniu ryb? Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition, pokazują, że dzieci urodzone przez kobiety, które spożywały więcej ryb w okresie ciąży, osiągają lepsze wyniki na testach z inteligencji werbalnej, zdolności motorycznych i zachowań prospołecznych. Wyniki stanowią dorobek projektu NUTRIMENTHE (Wpływ diety na sprawność umysłową dzieci), który otrzymał wsparcie ..(jeszcze 3590)»
Więcej ruchu i snu oraz skrócenie czasu spędzanego przed telewizorem pomoże waszym dzieciom utrzymać prawidłową wagę ciała - według wyników nowych badań finansowanych ze środków unijnych. Badania prowadzone w ramach projektu IDEFICS (Rozpoznanie i profilaktyka skutków zdrowotnych związanych z dietą i trybem życia u dzieci i niemowląt) pokazują, że im więcej czasu dzieci spędzają przed telewizorem lub monitorem komputera, tym bardziej prawdopodobne jest, iż przybiorą na wadze. Projekt IDEFICS uzyskał wsparcie ..(jeszcze 3721)»
Nowina naukowa została oparta na artykule ScienceInsider.
Słoweńska firma Regiofarma produkująca suplement diety ogłoszony przez tamtejsze media "eliksirem młodości" zagroziła, że pozwie do sądu każdego naukowca, który publicznie skrytykuje ich produkt (to jest stwierdzi, że, na przykład, jest niewystarczająco przetestowany).
Produkt, o którym mowa jest mieszaniną 4 antyoksydantów - resweratrolu, oligomerycznej proantocyjanidyny, likopenu i EGDG (ekstraktu zielonej herbaty) i nosi nazwę Energiser HPE 40 lub ADR. Został on po raz pierwszy zaprezentowany na konferencji w Zagrzebiu 20 października. Swoje wsparcie dla produktu wyraził ..(jeszcze 2808)»