W celu złagodzenia choroby niedokrwiennej serca zaleca się spożywanie mniejszych ilości tłuszczów nasyconych. Brakuje jednak mocnych dowodów z losowych badań kontrolowanych klinicznych przypadków choroby niedokrwiennej serca. Nie wskazuje się też jakiejś konkretnej diety zastępczej. W dodatku, niektórzy specjaliści rekomendują ograniczenie spożycia tłuszczów wielonienasyconych, czyli potencjalnego głównego zamiennika tłuszczów nasyconych.
Dariush Mozaffarian i jego zespół zrobili przegląd systematyczny i metaanalizę randomizowanych badań kontrolowanych. Naukowcy systematycznie śledzili i określali ilościowo efekty spożywania większej ilości tłuszczów wielonienasyconych jako zamiennika tłuszczów nasyconych w trakcie losowych badań kontrolowanych. W sumie przeanalizowali 13614 przypadków ludzi stosujących tę dietę, z czego 1042 cierpiało na chorobę niedokrwienną serca.
Wyniki dowodzą, że spożywanie wielonienasyconych tłuszczów zamiast nasyconych łagodzi chorobę niedokrwienną serca podczas losowych badań kontrolowanych. To sugeruje, że zamiast ograniczać spożycie tłuszczów wielonienasyconych, lepiej dla naszego serca spożywać tłuszcze wielonienasycone zamiast nasyconych.
[Opracowanie: Zuzanna Niemier]
źródło: Mozaffarian D, Micha R, Wallace S (2010) Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS Med 7(3): e1000252. doi:10.1371/journal.pmed.1000252 Zuzanna Niemier |