Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
205.014.413 wizyt
Ponad 1064 autorów napisało dla nas 7362 tekstów. Zajęłyby one 29015 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Czy Rosja użyje taktycznej broni nuklearnej?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
  

Oddano 15 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
W czasie dziecięctwa nowej religii ludzie mądrzy i uczeni powszechnie ignorują tę sprawę, uznając ją za zbyt błahą (..) A kiedy później chcą zdemaskować oszustwo, by otumanione masy przejrzały na oczy, jest już zbyt późno, i dokumenty a także świadkowie, którzy pomogliby sprawę wyjaśnić, znikli bezpowrotnie.
Nowinki i ciekawostki naukowe
Technika
Innowacyjne i zrównoważone opakowanie spożywcze (11-02-2012)

Stale jesteśmy w ruchu, a przedmioty ułatwiające nam życie zawsze są mile widziane. Istotne znaczenie ma także zapewnienie bezpieczeństwa produktów. Jest to szczególnie ważne w przypadku przemysłu spożywczego. Kiedy tłuszcze, oleje i inne składniki żywności ulegają utlenieniu, to traci ona substancje odżywcze i barwę. Hamowanie procesu utleniania ma kluczowe znaczenie dla opakowań spożywczych. Finansowany ze środków unijnych zespół naukowców opracował biomateriał z białka serwatkowego oraz komercyjnie rentowną metodę produkowania wielofunkcyjnych folii na skalę przemysłową. Wyprzedzają one o kilka kroków tradycyjne folie na bazie petrochemikaliów. Wyniki stanowią dorobek projektu WHEYLAYER (Plastikowe folie powlekane białkiem serwatkowym w celu zastąpienia drogich polimerów i poprawy zdatności do recyklingu), który otrzymał ponad 2,5 mln EUR z budżetu działania "Badania naukowe na rzecz MŚP (małych i średnich przedsiębiorstw)" w ramach programu prac "Możliwości" Siódmego Programu Ramowego UE.

Wyniki prac wpisują się w intensywne działania podejmowane w Europie na rzecz opracowania zrównoważonego materiału opakowaniowego, którego produkcja będzie opłacalna i zarazem przyjazna dla środowiska. Branża odniesie ogromne korzyści z tej najnowszej innowacji, ponieważ pomoże ona uchronić produkty przed tlenem, wilgocią, a także skażeniem chemicznym i biologicznym. Dzięki temu możliwie będzie jak najdłuższe utrzymywanie świeżości artykułów żywnościowych.

Bieżące metody skupiają się na wykorzystaniu drogich polimerów na bazie petrochemikaliów, takich jak kopolimery alkoholu etylo-wintylowego (EVOH), jako materiałów barierowych. Niemieckie Towarzystwo Badań nad Rynkiem Materiałów Opakowaniowych twierdzi, że ponad 640 kilometrów kwadratowych materiałów kompozytowych na bazie EVOH zostanie wyprodukowanych i wykorzystanych w 2014 r. w Niemczech jako warstwa ochronna przed tlenem.

Zdaniem naukowców pracujących nad projektem WHEYLAYER naturalne składniki serwatki wydłużają termin przydatności produktów spożywczych. A dodatkową korzyścią jest biodegradowalność warstwy białkowej.

Wypowiadając się na temat wyników badań, partner projektu WHEYLAYER, Markus Schmid z Instytutu Inżynierii Przetwórstwa i Opakowań im. Fraunhofera IVV w Niemczech, stwierdził: "Udało nam się opracować formułę białka serwatkowego, którą można wykorzystać jako surowiec w warstwie barierowej folii. Stworzyliśmy również opłacalny proces, który można wykorzystać w produkcji wielofunkcyjnych folii na skalę przemysłową."

Aby otrzymać warstwę serwatkową, niemiecki zespół najpierw oczyścił serwatkę słodką i kwaśną, wytwarzając izolaty białka serwatkowego wysokiej czystości. Przetestowane zostały rozmaite metody modyfikacji, aby uzyskać odpowiednie białka o wyższych właściwościach foliotwórczych. Białka wytrzymywały obciążenia mechaniczne, ponieważ zespół zmiksował je z rozmaitymi środkami zmiękczającymi i innymi dodatkami pochodzenia organicznego w różnych stężeniach.

"Wszystkie te dodatki są zatwierdzonymi substancjami" - wyjaśnia Schmid. "Nasze prace prowadzone w IVV na wyprodukowaniem wielowarstwowej folii tego typu za pomocą metody rolka w rolkę to światowa premiera."

Dobre wiadomości dla przedsiębiorstw są takie, że przejście na białka serwatkowe wymagać będzie jedynie drobnych modyfikacji w zakładach. Naukowcy poinformowali, że złożyli wniosek o opatentowanie swojej innowacyjnej technologii.

W skład konsorcjum WHEYLAYER, pracującego pod kierunkiem hiszpańskiej organizacji Patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), weszli eksperci z Hiszpanii, Irlandii, Niemiec, Słowenii, Węgier i Włoch.

© Unia Europejska 2005 - 2012

Źródło: CORDIS

Referencje dokumentu: Na podstawie informacji uzyskanych z Instytutu Inżynierii Przetwórstwa i Opakowań im. Fraunhofera IVV


Dodaj komentarz do wiadomości..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 26292 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365