Sprzedaż żywności ekologicznej to jeden z najszybciej rozwijających się segmentów rynku. Ludzie zwykle kupują ekologiczne produkty, ponieważ wierzą, że w ekologicznych gospodarstwach powstaje pożywniejsza i smaczniejsza żywność, na zdrowszej glebie. Naukowcy porównali 26 kalifornijskich agroekosystemów: 13 ekologicznych i 13 konwencjonalnych upraw truskawek.
W ciągu dwóch lat wielokrotnie pobierali próbki. Oceniali trzy odmiany truskawek pod względem zawartości mierałów, okresu przydatności do spożycia, składu fitochemicznego i właściwości organoleptycznych. Analizowali również właściwości gleby i zawarte w niej DNA przy użyciu mikromacierzy DNA. Odkryli, że truskawki pochodzące z upraw ekologicznych mają dłuzszy okres przydatności do spożycia, więcej suchej masy, wyższą aktywność przeciwutleniaczy, wyższe stężenie kwasy askorbinowego i związków fenolowych, lecz niższą zawartość fosforu i potasu. W wypadku jednej odmiany, panele sensoryczne wskazały, że ekologiczne truskawki są słodsze, smaczniejsze i ładniejsze. Gleba na terenie upraw ekologicznych zawiera więcej węgla, azotu, mikroelementów, a bakterie są liczniejsze i bardziej aktywne; znajduje się w niej więcej genów umożliwiających bakteriom przeprowadzenie takich procesów biogeochemicznych, jak wiązanie azotu czy degradacja pestycydów.
[Tłumaczenie: Zuzanna Niemier]
Źródło: Reganold JP, Andrews PK, Reeve JR, Carpenter-Boggs L, Schadt CW, et al. (2010) Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems. PLoS ONE 5(9): e12346. doi:10.1371/journal.pone.0012346 |