Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
201.921.468 wizyt
Ponad 1065 autorów napisało dla nas 7364 tekstów. Zajęłyby one 29017 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Czy konflikt w Gazie skończy się w 2024?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
  

Oddano 477 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
W czasie dziecięctwa nowej religii ludzie mądrzy i uczeni powszechnie ignorują tę sprawę, uznając ją za zbyt błahą (..) A kiedy później chcą zdemaskować oszustwo, by otumanione masy przejrzały na oczy, jest już zbyt późno, i dokumenty a także świadkowie, którzy pomogliby sprawę wyjaśnić, znikli bezpowrotnie.
Nowinki i ciekawostki naukowe
Ekologia
Jakość owoców i gleby z ekologicznych i konwencjonalnych upraw truskawek (04-09-2010)

Sprzedaż żywności ekologicznej to jeden z najszybciej rozwijających się segmentów rynku. Ludzie zwykle kupują ekologiczne produkty, ponieważ wierzą, że w ekologicznych gospodarstwach powstaje pożywniejsza i smaczniejsza żywność, na zdrowszej glebie. Naukowcy porównali 26 kalifornijskich agroekosystemów: 13 ekologicznych i 13 konwencjonalnych upraw truskawek.

W ciągu dwóch lat wielokrotnie pobierali próbki. Oceniali trzy odmiany truskawek pod względem zawartości mierałów, okresu przydatności do spożycia, składu fitochemicznego i właściwości organoleptycznych. Analizowali również właściwości gleby i zawarte w niej DNA przy użyciu mikromacierzy DNA. Odkryli, że truskawki pochodzące z upraw ekologicznych mają dłuzszy okres przydatności do spożycia, więcej suchej masy, wyższą aktywność przeciwutleniaczy, wyższe stężenie kwasy askorbinowego i związków fenolowych, lecz niższą zawartość fosforu i potasu. W wypadku jednej odmiany, panele sensoryczne wskazały, że ekologiczne truskawki są słodsze, smaczniejsze i ładniejsze. Gleba na terenie upraw ekologicznych zawiera więcej węgla, azotu, mikroelementów, a bakterie są liczniejsze i bardziej aktywne; znajduje się w niej więcej genów umożliwiających bakteriom przeprowadzenie takich procesów biogeochemicznych, jak wiązanie azotu czy degradacja pestycydów.

[Tłumaczenie: Zuzanna Niemier]

Źródło: Reganold JP, Andrews PK, Reeve JR, Carpenter-Boggs L, Schadt CW, et al. (2010) Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems. PLoS ONE 5(9): e12346. doi:10.1371/journal.pone.0012346


Dodaj komentarz do wiadomości..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 26256 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365