Liczba ludności, zapotrzebowanie na żywność i energię to kilka czynników, których wzrost ma wpływ na ekspansję terenów rolniczych. Pozwala to sformułować pytanie: w jaki sposób uda się zaspokoić ten rosnący popyt?
W poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie naukowcy przeprowadzili szereg analiz wykorzystując do tego wysokiej rozdzielczości zdjęcia satelitarne oraz dane statystyczne z lat 1980-1990 udostępnione przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa (FAO). Głównym źródłem tworzenia nowych miejsc pod uprawę były lasy tropikalne (nienaruszone przez człowieka i te, które nie oparły się wcześniejszej ingerencji) oraz tereny porośnięte krzewami. Na przestrzeni tych lat zmieniał się zarówno areał powstałych terenów rolniczych, jak i rodzaj lasów, które zostały przekształcone w obszary rolne. Był zależny od położenia geograficznego i pierwotnego ekosystemu. Dotyczy to również rodzaju uprawy prowadzonej na powstałych terenach.
Badania te wykazują zależność pomiędzy powstawaniem nowych terenów uprawnych, a kurczeniem się lasów tropikalnych. By umiejętnie zaspokajać rosnące potrzeby ludności nie należy zapominać o nieocenionej roli naturalnych ekosystemów w utrzymywaniu równowagi w przyrodzie.
Źródło: Tropical forests were the primary sources of new agricultural land in the 1980s and 1990s
Maciej Woźniak Maciej Woźniak |