Żółty barwnik - luteina - pozwala na utrzymanie w podeszłym wieku wysokiego poziomu inteligencji skrystalizowanej, czyli zdolności do korzystania z wiedzy nabytej w ciągu całego życia - zawiadamia "Frontiers in Aging Neuroscience".
Luteina to substancja, która naturalnie występuje w warzywach zielonolistnych i krzyżowych (sałata, brokuły) oraz w żółtkach jaj. Uważa się, że ma ona związek z funkcjonowaniem poznawczym człowieka i gromadzi się w rejonach mózgu ważnych dla zachowania sprawności umysłowej podczas procesu starzenia.
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois (USA) postanowili to sprawdzić. W tym celu poddali 122 ochotników w wieku 65-75 lat testom mierzącym inteligencję skrystalizowaną - komponent inteligencji, na który składają się ogólne wiadomości o świecie, jak również zdolności arytmetyczne i lingwistyczne. Od uczestników pobrali też próbki krwi, aby oszacować stężenie luteiny w ich organizmach. Za pomocą rezonansu magnetycznego wykonali z kolei skany mózgów badanych.
Badanie (DOI: 10.3389/fnagi.2016.00297) pokazało, że osoby o wyższym stężeniu luteiny uzyskiwały lepsze rezultaty w testach inteligencji skrystalizowanej. Wykazało także, iż osoby o wyższym stężeniu luteiny cechowały się grubszą istotą szarą (skupisko ciał komórek nerwowych) w rejonie kory parahipokamplanej - struktury ważnej z punktu widzenia zdrowego starzenia się.
"Nasze analizy ujawniły, że objętość istoty szarej w korze parahipokampalnej po prawej stronie mózgu leży u podstaw związku pomiędzy stężeniem luteiny a poziomem inteligencji skrystalizowanej. Pomaga to ustalić, której rejony mózgu odgrywają rolę w zachowaniu inteligencji skrystalizowanej i jak mogą się do tego przyczyniać składniki diety" - podsumowuje uzyskane wyniki jeden z badaczy prof. Aron Barbey. (PAP, Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl) |