Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
207.387.403 wizyty
Ponad 1064 autorów napisało dla nas 7362 tekstów. Zajęłyby one 29015 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Czy Trump wywoła kryzys ekonomiczny?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
  

Oddano 12 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:
Sklepik "Racjonalisty"
Kazimierz Czapiński - Dokąd kler prowadzi Polskę? Laickie mowy sejmowe
Friedrich Nietzsche - Antychryst

Złota myśl Racjonalisty:
"To co się bez dowodu podaje, to bez dowodu można odrzucić"
Komentarze do wiadomości : Naukowe doskonalenie chleba

Wpisz swój komentarz do wiadomości
Przedborzak - Chleb domowy
Od ładnych paru lat wypiekam chlebek, głównie żytni razowy na zakwasie i powiem wam dlaczego mój chleb po tygodniu jest jeszcze smaczny i jak najbardziej nadaje się do jedzenia. Otóż - kupuję dobre ziarno u znajomego rolnika i mielę go na mąkę sam, przed zrobieniem zaczynu zaparzam mąkę wrzątkiem i przede wszystkim cierpliwie czekam aż porządnie skiśnie. Nie muszę dosypywać spulchniaczy, polepszaczy lub konserwantów bo z dobrego ziarna zawsze wychodzi dobry chleb. Piekarnie kupują najtańszą mąkę i sypią chemię a proces produkcji jest skrócony do 2 godzin. U mnie od zaparzenia mąki do gotowego chleba trzeba poczekać około 20 godzin i to jest nie do przejścia dla piekarni. Jeśli ktoś chce upiec chleb w domu to zapraszam po więcej informacji
ekochlebek.blox.pl/html
Autor: Przedborzak  Dodano: 31-01-2012
Reklama
KORIUS - Chleba naszego
Chyba kiedyś udało mi się taki kupić. Przez kilka dni nie zdążył sczerstwieć. Całkiem inny w smaku, zapachu, konsystencji niż te "powszednie". Jak od babci z pieca chlebowego.
-Kurcze nagle zgłodniałem ;-)
Autor: KORIUS  Dodano: 31-01-2012
Rafał Poniecki - Chleb domowy
Przez kilka lat wypiekałem własne chleby. Teraz już mi się nie chce, ale też i w sklepach można teraz kupić dość dobry chleb. Piszę o sytuacji w Kanadzie, żeby było jasno.
Po wielu próbach wypracowałem sobie recepturę, dzięki której chleb zawsze się udawał i jeszcze po tygodniu był do jedzenia. Ale do zakwasu nigdy nie miałem serca. Suche, granulowane drożdże były niezawodne. Mąke żytnią razową można kupić, tak jak i pszenną. Najlepszy chleb był żytnio-pszenny. Jedynymi dodatkami były cukier i sól.
Jak będę mial wiecej wolnego czasu, to jeszcze sie pobawię w piekarza.
Autor: Rafał Poniecki  Dodano: 01-02-2012
Wróć do wiadomości..

Aby dodać komentarz, należy się zalogować

  

Zaloguj przez OpenID..
Jeżeli nie jesteś zarejestrowany/a - załóż konto..

Reklama
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365