Chcesz wiedzieć więcej? Zamów dobrą książkę. Propozycje Racjonalisty:
Wpisz swój komentarz do wiadomości Przedborzak - Chleb domowy Od ładnych paru lat wypiekam chlebek, głównie żytni razowy na zakwasie i powiem wam dlaczego mój chleb po tygodniu jest jeszcze smaczny i jak najbardziej nadaje się do jedzenia. Otóż - kupuję dobre ziarno u znajomego rolnika i mielę go na mąkę sam, przed zrobieniem zaczynu zaparzam mąkę wrzątkiem i przede wszystkim cierpliwie czekam aż porządnie skiśnie. Nie muszę dosypywać spulchniaczy, polepszaczy lub konserwantów bo z dobrego ziarna zawsze wychodzi dobry chleb. Piekarnie kupują najtańszą mąkę i sypią chemię a proces produkcji jest skrócony do 2 godzin. U mnie od zaparzenia mąki do gotowego chleba trzeba poczekać około 20 godzin i to jest nie do przejścia dla piekarni. Jeśli ktoś chce upiec chleb w domu to zapraszam po więcej informacji
ekochlebek.blox.pl/html Reklama
KORIUS - Chleba naszego Chyba kiedyś udało mi się taki kupić. Przez kilka dni nie zdążył sczerstwieć. Całkiem inny w smaku, zapachu, konsystencji niż te "powszednie". Jak od babci z pieca chlebowego. -Kurcze nagle zgłodniałem ;-)
Autor:
KORIUS Dodano:
31-01-2012 Rafał Poniecki - Chleb domowy Przez kilka lat wypiekałem własne chleby. Teraz już mi się nie chce, ale też i w sklepach można teraz kupić dość dobry chleb. Piszę o sytuacji w Kanadzie, żeby było jasno. Po wielu próbach wypracowałem sobie recepturę, dzięki której chleb zawsze się udawał i jeszcze po tygodniu był do jedzenia. Ale do zakwasu nigdy nie miałem serca. Suche, granulowane drożdże były niezawodne. Mąke żytnią razową można kupić, tak jak i pszenną. Najlepszy chleb był żytnio-pszenny. Jedynymi dodatkami były cukier i sól. Jak będę mial wiecej wolnego czasu, to jeszcze sie pobawię w piekarza.
Wróć do wiadomości.. Aby dodać komentarz, należy się zalogować Zaloguj przez OpenID.. Jeżeli nie jesteś zarejestrowany/a - załóż konto.. Reklama