Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
205.018.406 wizyt
Ponad 1064 autorów napisało dla nas 7362 tekstów. Zajęłyby one 29015 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Czy Rosja użyje taktycznej broni nuklearnej?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
  

Oddano 16 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
"Nie rozumiem tych, którzy nie interesują się religią. Jeśli religia reprezentuje prawdę, to jest to niewątpliwie najważniejsza prawda w życiu ludzkim. Jeśli jest w większości błędna, to jest to błąd o monumentalnie tragicznych proporcjach, i powinien być energicznie zwalczany."

Dodaj swój komentarz…
mekrazz - Zgłoś swój sprzeciw
http://www.petycjeonline.com/chromy_polski_rynek_winiarski_przed_zachodnimi_koncernami
Autor: mekrazz  Dodano: 21-09-2015
Reklama
Zioło - Z pierwszego tłoczenia ;)
Te podrabiane napoje alkoholowe udające cydr przypomniały mi o pewnym regionalnym produkcie pod tytułem "bryndza podkarpacka" na który się kiedyś naciąłem. W składzie bryndzy jest ser krowi 94%, ser owczy 3%, sól, skrobie modyfikowane, guma guar i konserwant sorbinian potasu. Produkt wytwarza OSM Sanok. Najgorsze jest to że od lat w ten sposób nas oszukują, a państwo na to pozwala. Wracając do opisywanego cydru to jest on dosładzany i konserwowany dużą ilością siarki co nie pozwala nazywać tego napoju cydrem.
Autor: Zioło  Dodano: 21-09-2015
krefik - Cydr czy "cydr"   2 na 2
Ze źródła WRP wynika wprost, że chodzi o akcyzę za produkty niebędące cydrem - tylko napojem spirytusowym o smaku jabłkowym sprzedawanym jako cydr. O ile "Cider Inn" zdecydowanie jest cydrem, to w przypadku zarówno Cydru Lubelskiego jak i Cydru Dobrońskiego miałbym duże wątpliwości - wyczuwalne są w nich słodycz, kwaskowatość i smak jabłek, natomiast nie można w nich wyczuć charakterystycznego smaku fermentacji jabłek - z czego wynikałoby, że jest to napój spirytusowy - czyli ich producenci ordynarnie sprzedają zafałszowany produkt korzystając z przepisów stworzonych w celu zmniejszenia obciążeń dla branży winiarskiej.
Jeżeli producenci są w stanie udowodnić, że produkowane przez nich napoje są cydrami nie powinni mieć problemów, natomiast jeśli sprzedają gazowane napoje spirytusowe pod tą nazwą, powinni za to odpowiedzieć finansowo - polskie prawodawstwo jest i tak łagodne dla producentów fałszowanych produktów spożywczych.
Co do źródła "Zabiegają o to zachodnie koncerny winiarskie", jest to komunikat jednego z producentów cydru bądź napoju cydropodobnego - czy nie wypadałoby się odnieść do stanowiska Ministerstwa, zamiast podawać stanowisko tylko jednego z zainteresowanych producentów?
Autor: krefik  Dodano: 20-09-2015
Poltiser - Od piwa głowa się kiwa...
Najwyraźniej żaden Cider nie śmierdzi...

A co się stało z jabłecznikiem?

Smacznego.
Autor: Poltiser  Dodano: 19-09-2015

Pokazuj komentarze od pierwszego

Aby dodać komentarz, należy się zalogować

  

Zaloguj przez OpenID..
Jeżeli nie jesteś zarejestrowany/a - załóż konto..

Reklama
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365