Ażeby nie było tak beztrosko. W temacie wpływu alkoholu etylowego na stan naszego zdrowia przez wiele lat narosło sporo mitów. Co z faktami? Wyniki badań naukowych wskazują między innymi na związek pomiędzy konsumpcją alkoholu, a ryzykiem wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu, choroby będącej jedną z głównych przyczyn długotrwałej niesprawności, i co tu dużo mówić, również i zgonu. Ostatnio obowiązujące teorie mówią, że regularne spożywanie dużej ilości alkoholu istotnie zwiększa ryzyko zachorowania, podczas gdy małe lub nawet średnie ilości wypijanego alkoholu działają protekcyjnie, chroniąc nas, konsumentów przed wystąpieniem udaru. Wyniki badań opublikowanych w jednym z ostatnich numerów Stroke odbierają przynajmniej częściowo nadzieję na beztroską i prozdrowotną konsumpcję alkoholu. Autorzy pracy zajęli się mianowicie oceną związku pomiędzy ryzykiem picia alkoholu, a udarem niedokrwiennym mózgu, ze szczególnym uwzględnieniem przejściowego wzrostu tego ryzyka bezpośrednio po spożyciu alkoholu. Badanie przeprowadzono w grupie 390 pacjentów z rozpoznanym udarem niedokrwiennym mózgu, średnio w 3. dobie hospitalizacji. Na zadane pytanie w temacie spożywania alkoholu: 248 (64%) przyznawało się do picia alkoholu w ostatnim roku przed zachorowaniem, 104 (27%) w ciągu ostatnich 24 godzin, 14 (3,6%) pacjentów spożywało alkohol w ciągu ostatniej godziny przed wystąpieniem pierwszych objawów neurologicznych. Ryzyko wystąpienia udaru było zatem po godzinie od wypicia alkoholu 2,3 razy wyższe, co więcej, nie miało związku z rodzajem wypitego trunku. Z uwagi na wagę powyższego odkrycia, zwłaszcza w krajach o wysokim i systematycznym spożyciu alkoholu, wyniki powinny być zweryfikowane w odpowiednio większej grupie chorych. Można mieć również nadzieję, że to nie tylko alkohol, ale inne czynniki ryzyka, nieuwzględnione podczas rutynowego badania, były przyczyną zachorowania. Pomimo gorączki sobotniej nocy, nie możemy całkowicie zignorować informacji, że ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu może przejściowo wzrastać w trakcie pierwszej godziny po spożyciu alkoholu. Jaka szkoda...
[Monika Białecka]
Źródło: Alcohol and Acute Ischemic Stroke Onset. The Stroke Onset Study, Stroke. 2010 Jul 15. Monika Białecka |