Siła naszych mięśni w sposób naturalny osiąga swój szczyt w czwartej dekadzie życia, po czym sukcesywnie spada. Finalnie może spaść do takiego poziomu, że trudno jest wstać z krzesła czy wejść po schodach. Można temu przeciwdziałać poprzez ćwiczenia siłowe. I nie tylko starsi ludzie powinni je praktykować.
Odkryto niespodziewane korzyści zdrowotne wynikające z rozwijania mięśni dla wszystkich dorosłych, które daleko wykraczają poza samo bycie silnym. Okazuje się, że to najlepsze, co można zrobić dla swojego zdrowia. Trening siłowy może dodać ..(jeszcze 614)»
Pod wpływem witaminy D komórki czerniaka, najbardziej niebezpiecznego nowotworu skóry, stają się mniej złośliwe - informuje pismo "Cancer Research". Naukowcy zaznaczają, że sama w sobie witamina D nie leczy raka, ale można wykorzystać wiedzę o jej działaniu w celu zwiększenia efektów immunoterapii.
Badania przeprowadził zespół prof. Julii Newton-Bishop z University of Leeds. Jak się okazało, witamina D wpływa na szlak sygnalizacyjny w komórkach czerniaka, spowalniając ich wzrost i hamując powstawanie przerzutów do płuc.
Nadal możemy spokojnie jeść czerwone i przetworzone mięso, ponieważ nie ma dowodów, że jest ono niebezpieczne - takie są konkluzje nowego międzynarodowego przeglądu badań.
Międzynarodowy zespół naukowców wyodrębnił dowody łączące mięso z poważnymi problemami zdrowotnymi, jak nowotwór czy dolegliwości kardiologiczne, wskazując, że są one na tyle słabe, że nie ma powodów zdrowotnych do ograniczania spożycia mięsa. Badanie międzynarodowego zespołu 14 naukowców opublikowane w czasopiśmie Annals of Internal Medicine.
Wyniki te stoją w sprzeczności z rekomendacjami płynącymi od organizacji takich jak Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCFR) ..(jeszcze 2151)»
Powinniśmy jeść więcej mięsa - uważa dr hab. Dariusz Lisiak, idąc pod prąd narracji, jaka dominuje w mediach. Co więcej, podkreśla, aby nie bać się mięsa, z którego słynie Polska, czyli wieprzowiny, gdyż ma ona mniej tłuszczu niż kiedyś.
"Jemy 70 kg mięsa rocznie na osobę. W porównaniu z Hiszpanami, Duńczykami czy Niemcami statystyka wypada na niekorzyść Polski" - wyjaśnia dr hab. Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu. Największymi smakoszami mięsa są Australijczycy i Amerykanie - spożywają go ponad 100 kg. W Unii Europejskiej konsumpcja oscyluje w okolicach 80-90 kg.
Dodatkowo, najnowsze badania ..(jeszcze 4246)»
Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju "E". Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku. Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego "E" w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie. Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można..(jeszcze 21123)»
Krótkie głodówki zyskują popularność jako sposób na schudnięcie, obniżenie ciśnienia czy regenerację organizmu. Choć można znaleźć doniesienia naukowe wspierające takie działanie, to okazuje się, że bardziej korzystne może być jednak racjonalne, zdrowe odżywianie.
Badacze z University of Surrey na 10 tygodni podzielili uczestników swojego eksperymentu na dwie grupy - część opóźniała śniadanie o 90 min i jadła ostatni posiłek o 90 min wcześniej, a część odżywiała się według wcześniejszych zwyczajów. Ochotnicy, którzy zmienili swój rytm odżywiania, nie tylko mieli w ciągu dnia mniej okazji do jedzenia, ale też zmniejszył się ich apetyt. W efekcie, w czasie ..(jeszcze 7514)»
Wraz z nadejściem mody na zdrowy styl życia zmianie ulegają też nasze nawyki żywieniowe. Coraz częściej sięgamy więc po nieco bardziej wyszukane produkty - jak chociażby kasza typu kamut czy komosa ryżowa. Zdaniem dietetyków, w zdrowym żywieniu równie skuteczna może jednak być... znana nam od lat, w 100% polska kasza gryczana. A wszystko za sprawą jej wyjątkowych właściwości.
Kasza gryczana w naszej diecie obecna jest niemal od zawsze. Mało kto jednak wie, że w ciągu ostatnich kilku lat Polska stała się jednym z czołowych producentów gryki na świecie.
Zespół uczonych z Instytutu Karolinska i Uniwersytetu w Lund odkrył w swoim badaniu, że ogólna śmiertelność kobiet jest odwrotnie proporcjonalna do ekspozycji na słońce. Śmiertelność wśród tych kobiet, które słońca unikały, była prawie dwa razy wyższa niż u opalających się najwięcej. Zbyt restrykcyjne zalecenia w krajach o niskim nasłonecznieniu mogą być szkodliwe - piszą naukowcy.
Studium epidemiologiczne objęło 30 tys. kobiet w różnym wieku i było prowadzone przez 20 lat. Kobiety, które w umiarkowany sposób korzystały ze słonecznego światła nie miały przy tym wyraźnie wyższego ryzyka zachorowania na czerniaka.
Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.
Wielkanoc, poza kontekstem religijnym, kojarzy się większości z nas również z ucztowaniem, czyli jajkami, białą kiełbasą, wędlinami, babkami, majonezem, rzeżuchą czy chrzanem. Niejeden z nas zastanawia się przy tej okazji, ile kalorii spożyje w czasie świątecznego śniadania i jak to, co zje, wpłynie na jego zdrowie. O odpowiedź na te i wiele innych pytań, m.in. dotyczących tego, co kryje się w wielkanocnych potrawach, poprosiliśmy specjalistkę do spraw dietetyki.
..(jeszcze 9840)»
Panujące w Polsce mrozy, choć dokuczliwe, można skutecznie wykorzystać do walki z roztoczami, drobnymi pajęczakami, których odchody i pancerzyki są silnymi alergenami. Wystarczy wystawić pościel czy dywany na noc na balkon.
W trakcie siarczystych mrozów nasze babki wystawiały kołdry, pierzyny i poduszki na dwór. Na pierwszy rzut oka takie działania wydają się kompletnie nienaukowe. Ale może jest to dobry sposób na walkę z roztoczami, maleńkimi pajęczakami, których odchody i pancerzyki wywołują alergię?
- Są to sposoby przednaukowe, ale zdecydowanie racjonalne, warto do nich wrócić. Wyrzucenie na mróz pościeli i wszystkich rzeczy, ..(jeszcze 3232)»
Lato w pełni i słońce. Badania wskazują, że dobrą ochroną przed rakiem skóry jest nie tylko krem z wysokim filtrem, ale i dużo pomidorów w diecie. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka skóry u myszy, być może - także u człowieka.
Choć porównując wygląd trudno w to uwierzyć, pomidory są bardzo blisko spokrewnione z ziemniakami. Poza walorami smakowymi, zawierają całe mnóstwo substancji prozdrowotnych, czego z całą pewnością nie da się bez naginania rzeczywistości powiedzieć o ich bulwiastych kuzynach.
Dotychczasowe badania z udziałem ludzi dowiodły, że zawarte w pomidorach substancje, zwłaszcza likopen - czerwony barwnik z grupy karotenoidów ..(jeszcze 4358)»
Polska jest jednym z najczystszych wenerycznie krajów Europy. Przypadki na 100 tys. (dane dla 2014):
Syfilis: 3 w Polsce, 5,1 w UE;
Rzeżączka: 1,3 w Polsce, 10 w UE.
Zawsze gdy pojawiają się tego rodzaju dane, wyjaśnia się je w ten sposób, że dane są zaniżone, bo się ich nie zgłasza. To samo powtarza się o przemocy wobec kobiet: choć wszelkie statystyki pokazują, że w Polsce jest ona niższa niż w innych krajach unijnych, twierdzi się, że wynika to jedynie z niezgłaszania na policję - pomimo że sama Unia publikuje badania opierające się na badaniach wiktymizacyjnych, a więc niezależnych od zgłoszeń policyjnych. ..(jeszcze 1521)»
Brak gorączki przez kilka lat zwiększa znacząco ryzyko zachorowania na nowotwór; badania pokazują, że prawdopodobieństwo raka może wzrosnąć nawet o 40 proc. - mówi PAP prof. Wiesław Kozak z UMK w Toruniu, zajmujący się jej badaniem od kilkudziesięciu lat.
"Najbardziej interesującą kwestią jest to, co gorączka czyni z organizmem, że chroni go przed pojawieniem się nowotworów. Jest to mechanizm molekularny, jeszcze niezupełnie odkryty, chociaż badania na ten temat są coraz bardziej intensywne. Prowadzone są one na całym świecie, ale my w nich również uczestniczymy" - podkreśla prof. Kozak.
Czy kawa może zmniejszać u mężczyzn ryzyko raka prostaty? Włoscy badacze twierdzą, że tak, w każdym razie jest to możliwe we Włoszech. Piszą o tym na łamach "International Journal of Cancer".
Dotychczasowe badania nie były przekonujące, wnioski były niejednoznaczne, albo wręcz sprzeczne. Tym razem specjaliści z ośrodka neurologicznego IRCCS Neuromed w Pozzilli zbadali prawie 7 tys. Włochów w wieku co najmniej 50 lat. Obserwowano ich przez 4 lata, w tym czasie około 100 zachorowało na raka prostaty.
Oczywiście wszyscy ochotnicy pili kawę, bo we Włoszech nie jest możliwe, żeby nie pić tego napoju, w każdym razie zdarza się to rzadko. Włosi ..(jeszcze 2144)»
Ludzie zawsze pragnęli wiecznego życia i młodości, co znalazło wyraz w literaturze i sztuce. Gilgamesz poszukiwał cudownego ziela, Faust podpisał pakt z diabłem, Voldemort rozszczepił duszę na siedem części.... W realnym życiu pragnienie to często prowadziło na drogę zbrodni i szaleństwa, jak w przypadku hrabiny Batory (choć historycy wątpią, by naprawdę kapała się we krwi dziewic) czy Quin Shi Huanga, pierwszego cesarza Chin, który próbując osiągnąć nieśmiertelność za pomocą związków rtęci oszalał i umarł przedwcześnie. Konkwistador Juan Ponce de Leon szukając "fontanny młodości" zginął do rany zadanej przez Indian, ale przynajmniej odkrył Florydę i Prąd Zatokowy.
Temperatura ciała np. 37,2 stopni C nie jest nawet stanem podgorączkowym i nie potrzeba jej zbijać; gorączka stymuluje i trenuje układ immunologiczny; świadomość społeczna w tym zakresie jest zdeformowana przez propagowane środki przeciwgorączkowe - mówi PAP prof. Wiesław Kozak z UMK w Toruniu, zajmujący się jej badaniem od kilkudziesięciu lat.
"Gorączka jest reakcją fizjologiczną na działanie jakiegoś czynnika środowiskowego - patogenu, toksyny czy elementu stresogennego. Jest reakcją na tego rodzaju sytuację - fizjologiczną, regulowaną i niezwykle starą ewolucyjnie i powszechną w całym królestwie zwierząt. Obecnie wiemy już, że gorączkę organizm sam wzbudza ..(jeszcze 3062)»
Regularne spożywanie czerwonej papryczki chili może przedłużyć życie - wynika z badań opublikowanych przez "PLOS ONE". To kolejne badanie sugerujące korzystny wpływ na zdrowie tego warzywa.
W 2015 r. "British Medical Journal" opublikował wieloletnie obserwacje przeprowadzone wśród Chińczyków. Wykazały one, że ci, którzy częściej sięgają po papryczki cieszą się dłuższym życiem. Chińczycy jednak w ogóle lepiej się odżywiają, nie było zatem pewności, czy jest to zasługa ostrej papryczki.
Sfermentowane produkty np. warzywa, owoce, ziarna czy niektóre wędliny pomagają przyswajać witaminy z grupy B, wiele składników mineralnych i niektóre aminokwasy, zwiększają też odporność organizmu. Warto jednak pamiętać, że podczas fermentacji tracą znaczne ilości witaminy C i że zawierają sporo soli.
W niektórych częściach świata żywność fermentowana jest bardzo popularna, różnorodna i ceniona za dobry wpływ na organizm. W innych z kolei - uważana za szkodliwą, niesmaczną i niezdatną do spożycia.
Dzieci pijące pełnotłuste mleko są szczuplejsze i mają wyższy poziom witaminy D niż dzieci pijące mleko odtłuszczone - informują badacze, których wnioski publikuje "American Journal of Clinical Nutrition".
W badaniach przeprowadzonych przez pediatrów ze Szpitala Świętego Michała w Toronto wzięło udział 2745 dzieci w wieku od dwóch do sześciu lat. Naukowcy przeprowadzali wywiady z ich rodzicami, a także regularnie sprawdzali wskaźnik masy ciała (BMI) dzieci oraz poziom witaminy D w krwi.
Zażywanie marihuany w dłuższym okresie może prowadzić do obniżenia poziomu dopaminy w mózgu, co wyjaśnia, dlaczego u niektórych osób pojawiają się zaburzenia psychiczne - twierdzą brytyjscy specjaliści na łamach "Nature".
Główny autor badań prof. Oliver Howes z Imperial College London twierdzi, że takie działanie wykazuje kanabonoid THC, psychoaktywny składnik marihuany. Jego zdaniem są na to "znaczące dowody", wynikające zarówno z badań na zwierzętach, jak i ludziach.
"THC wywiera wielostronne i długotrwałe działanie na system ..(jeszcze 902)»