Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
204.491.781 wizyt
Ponad 1065 autorów napisało dla nas 7364 tekstów. Zajęłyby one 29017 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Czy konflikt w Gazie skończy się w 2024?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
  

Oddano 705 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
"Naród, który traci pamięć przestaje być Narodem - staje się jedynie zbiorem ludzi, czasowo zajmujących dane terytorium".
Nowinki i ciekawostki naukowe
Zdrowie
Czy ograniczenie spożycia soli ma sens zdrowotny? (25-08-2011)

sxc.huSól ma potwierdzony wpływ na nadciśnienie tętnicze. Zmniejszenie spożycia soli może obniżyć ciśnienie krwi, ale jak wskazuje prof. Dong Zhao z Capital University of Medical Sciences w Beijing (Chiny), "nawet jeśli mamy dostateczne dowody, że nadmierne spożycie soli jest czynnikiem ryzyka dla rozwoju nadciśnienia tętniczego, to jednak nadal musimy ocenić korzyści redukcji spożycia soli dla ogólnych wyników zdrowotnych, a nie tylko dla ciśnienia krwi". Metaanaliza z randomizowanych badań kontrolowanych (RCT) pokazała, że nie mamy obecnie mocnych dowodów, że istnieje korzystny wpływ redukcji spożycia soli na ryzyko zgonu, a także, że w istocie może to podnosić ogólne ryzyko zgonu pacjentów z niewydolnością serca.

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Amerykańskiego Stowarzyszenia Endokrynologów Klinicznych (AACE), pacjenci z nadciśnieniem lub ciśnieniem wysokim prawidłowym powinni ograniczyć dzienne spożycie sodu do mniej niż 3 g dziennie. Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego zaleca obecnie spożycie do 6 g soli kuchennej na dobę (co odpowiada 2,3 g sodu).

Źródło: Gregory B. Lim, Hypertension: Salt restriction might lower blood pressure, but are there any beneficial effects on mortality? Nature Reviews Cardiology 8, 479 (September 2011), doi:10.1038/nrcardio.2011.113

Zob. też: Dong Zhao, Yue Qi, Zheng Zheng, Ying Wang, Xiu-Ying Zhang, Hong-Juan Li, Hai-Hang Liu, Xiao-Ting Zhang, Jie Du i Jing Liu, Dietary factors associated with hypertension. Nature Reviews Cardiology 8, 456-465 (August 2011), doi:10.1038/nrcardio.2011.75.

[Mariusz Agnosiewicz]


Mariusz Agnosiewicz

Dodaj komentarz do wiadomości..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 26285 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365