W Głogowie na Dolnym Śląsku powstał największy i najnowocześniejszy na świecie piec do wytopu miedzi - tzw. zawiesinowy (flash smelting). To przełomowy moment w historii polskiej metalurgii. Skończyła się epoka technologii, wywodzącej się jeszcze ze starożytnych dymarek. Zastosowanie technologii zawiesinowej postawi polskie hutnictwo w czołówce światowych producentów miedzi gwarantując obniżenie kosztów przerobu oraz stworzy możliwości większego odzysku cennych metali towarzyszących. Koszt inwestycji wyniósł 2,5 mld zł.
Allan, Jordan, 12 stycznia 2017. Pierwsza wiązka elektronów w pionierskim centrum naukowym SESAME pojawiła się wczoraj (11.01.2017) o godz. 18:12 lokalnego czasu (UTC+3). To ważny krok w kierunku prowadzenia badań naukowych w pierwszym tego typu laboratorium na Bliskim Wschodzie. SESAME powołano do życia pod auspicjami UNESCO, a w roku 2004 stało się w pełni niezależną organizacją międzynarodową, skupiającą Bahrajn, Cypr, Egipt, Iran, Izrael, Jordan, Pakistan, Autonomię Palestyńską i Turcję. Celem organizacji jest stworzenie światowej klasy centrum naukowego dla regionu umożliwiając międzynarodową ..(jeszcze 1493)»
Na całym świecie rośnie zapotrzebowanie na zdrową i ekologicznie produkowana żywność, a w szczególności na białka pochodzenia roślinnego. Łódzki start-up Napiferyn Biotech opracował i udoskonala unikalną na skalę światową technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku, a konkretnie z biomasy rzepakowej pozostałej po wytłoczeniu oleju.
Rzepakowe białko będzie można stosować np. w napojach, pieczywie, makaronach, deserach czy w batonach proteinowych. "W przyszłości planujemy też zastosowanie naszej innowacyjnej technologii do pozyskiwania protein z innych roślin oleistych np. słonecznika" - powiedziała współzałożycielka i prezes Napiferyn Biotech, Magdalena ..(jeszcze 3748)»
Sfotografowane przez łazik Opportunity obiekty na powierzchni Marsa są uderzająco podobne do skamieniałości ziemskich mikroglonów - zauważył paleobiolog prof. Józef Kaźmierczak. Naukowiec wysunął hipotezę, że około 3,5 mld lat temu w marsjańskim środowisku wodnym mogło istnieć życie.
Amerykański łazik Opportunity w 2012 r. sfotografował na obrzeżu marsjańskiego krateru Endeavour skupiska niewielkich, liczących kilka milimetrów średnicy, charakterystycznych obiektów. Twory te nie tylko wyglądają inaczej, niż odkryte wcześniej przez ten sam łazik sferyczne ciała nazwane "jagodami" - ale też mają inny skład mineralny. Obiektom tym nadano nazwę "newberries" ..(jeszcze 7890)»
Sfermentowane produkty np. warzywa, owoce, ziarna czy niektóre wędliny pomagają przyswajać witaminy z grupy B, wiele składników mineralnych i niektóre aminokwasy, zwiększają też odporność organizmu. Warto jednak pamiętać, że podczas fermentacji tracą znaczne ilości witaminy C i że zawierają sporo soli.
W niektórych częściach świata żywność fermentowana jest bardzo popularna, różnorodna i ceniona za dobry wpływ na organizm. W innych z kolei - uważana za szkodliwą, niesmaczną i niezdatną do spożycia.