Sól ma potwierdzony wpływ na nadciśnienie tętnicze. Zmniejszenie spożycia soli może obniżyć ciśnienie krwi, ale jak wskazuje prof. Dong Zhao z Capital University of Medical Sciences w Beijing (Chiny), "nawet jeśli mamy dostateczne dowody, że nadmierne spożycie soli jest czynnikiem ryzyka dla rozwoju nadciśnienia tętniczego, to jednak nadal musimy ocenić korzyści redukcji spożycia soli dla ogólnych wyników zdrowotnych, a nie tylko dla ciśnienia krwi". Metaanaliza z randomizowanych badań kontrolowanych (RCT) pokazała, że nie mamy obecnie mocnych dowodów, że istnieje korzystny wpływ redukcji spożycia soli na ryzyko zgonu, a także, że w istocie może to podnosić ogólne ryzyko zgonu pacjentów z niewydolnością serca.
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Amerykańskiego Stowarzyszenia Endokrynologów Klinicznych (AACE), pacjenci z nadciśnieniem lub ciśnieniem wysokim prawidłowym powinni ograniczyć dzienne spożycie sodu do mniej niż 3 g dziennie. Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego zaleca obecnie spożycie do 6 g soli kuchennej na dobę (co odpowiada 2,3 g sodu).
Źródło: Gregory B. Lim, Hypertension: Salt restriction might lower blood pressure, but are there any beneficial effects on mortality? Nature Reviews Cardiology 8, 479 (September 2011), doi:10.1038/nrcardio.2011.113
Zob. też: Dong Zhao, Yue Qi, Zheng Zheng, Ying Wang, Xiu-Ying Zhang, Hong-Juan Li, Hai-Hang Liu, Xiao-Ting Zhang, Jie Du i Jing Liu, Dietary factors associated with hypertension. Nature Reviews Cardiology 8, 456-465 (August 2011), doi:10.1038/nrcardio.2011.75.
[Mariusz Agnosiewicz] Mariusz Agnosiewicz |