Racjonalista - Strona głównaDo treści


Fundusz Racjonalisty

Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
205.018.518 wizyt
Ponad 1064 autorów napisało dla nas 7362 tekstów. Zajęłyby one 29015 stron A4

Wyszukaj na stronach:

Kryteria szczegółowe

Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..

 Czy Rosja użyje taktycznej broni nuklearnej?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
  

Oddano 16 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:

Złota myśl Racjonalisty:
"Nasiona wiedzy mają być siane w samotności, lecz muszą być kultywowane publicznie."
Nowinki i ciekawostki naukowe
Neuronauki
Kwasy omega-3 chronią mózg przed kurczeniem się na starość (31-01-2014)

freedigitalphotos.net
1. freedigitalphotos.net

Starsze kobiety, u których stwierdza się wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi mają mniejsze ubytki tkanki mózgowej związane z procesami starzenia - wskazują badania opublikowane przez pismo "Neurology".

Jak przypominają autorzy pracy, szybsze zanikanie tkanek w mózgu obserwuje się u osób cierpiących na demencję.

"Podczas normalnego procesu starzenia się objętość mózgu maleje - po 70-tce o około 0,5 cm3 na rok, jednak demencja jest związana z przyspieszonym kurczeniem się mózgu" - tłumaczy kierujący badaniami James Pottala z University of South Dakota w Sioux Falls.

Jego zespół przeanalizował dane zebrane w ramach studium pt. Women's Health Initiative Memory Study w grupie ponad 1 tys. kobiet po menopauzie (średnia wieku) 70 lat. Na początku żadna z nich nie miała objawów demencji. Zmierzono im we krwi poziom dwóch kwasów tłuszczowych omega-3, tj. kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA).

Naukowcy przypominają, że kwas DHA stanowi od 30 do 40 proc. kwasów tłuszczowych obecnych w błonach komórek w mózgu. Najwięcej zawierają go fragmenty błony komórkowej zlokalizowane w pobliżu synaps, tj. miejsc, w których zachodzi komunikacja między neuronami.

Zawartość EPA i DHA w błonach czerwonych krwinek dobrze odzwierciedla zawartość tych związków w diecie danej osoby. Obfitym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, takie jak makrela, dorsz, łosoś, tuńczyk oraz śledź. Zawierają je także oleje roślinne, zwłaszcza olej lniany, ale też rzepakowy, który jest nawet bogatszym ich źródłem niż oliwa z oliwek.

Po ośmiu latach od oznaczenia poziomu omega-3 we krwi badanych kobiet wszystkim wykonano rezonans magnetyczny (MRI) mózgu, aby zmierzyć objętość istoty szarej i białej.

Okazało się, że te panie, u których na początku badania stwierdzono najwyższy poziom EPA i DHA we krwi miały mózgi o około 2 cm3 większe niż kobiet z grupy o najniższym stężeniu tych związków.

W dodatku, hipokamp - struktura mózgu odpowiedzialna za formowanie się wspomnień i ich przechowywanie - był średnio o 2,7 proc. większy u kobiet, u których poziom omega-3 był dwukrotnie wyższy niż przeciętna.

Na 13 przebadanych obszarów mózgu istotne różnice w objętości zaobserwowano tylko w odniesieniu do hipokampa.

W analizie uwzględniono różne czynniki mogące mieć wpływ na rozmiary mózgu badanych pań, jak poziom wykształcenia, wiek, problemy zdrowotne, w tym choroby układu krążenia, palenie papierosów, ćwiczenia fizyczne, stosowanie hormonalnej terapii zastępczej.

Autorzy pracy podkreślają, że nie zmierzyli sprawności poznawczej pań, a jedynie objętość ich mózgu, nie mogą zatem ocenić czy różnice w jego rozmiarach mają związek ze zdolnościami pamięciowymi i ryzykiem demencji. Inną wadą badań było to, że nie sprawdzono czy zawartość kwasów omega-3 w diecie nie zmieniała się w okresie badania.

Możliwe, że niektóre kobiety zmieniły swoją dietę lub zaczęły zażywać suplementy diety z kwasami omega-3, tłumaczą badacze.

Jak wyjaśnił Pottala agencji Reuters, poziom omega-3 we krwi można zwiększyć poprzez zmiany nawyków żywieniowych, jak np. spożywanie tłustych ryb morskich dwa razy w tygodniu, czy zażywanie suplementów z tłuszczami rybimi.

Zdaniem naukowców wyniki te sugerują, że omega-3 mogą spowalniać tempo utraty tkanki mózgowej w trakcie procesu starzenia.

Eksperci zastrzegają zarazem, że badanie miało charakter epidemiologiczny i nie dostarcza dowodów na to, iż poziom kwasów omega-3 we krwi ma bezpośredni związek z objętością mózgu czy sprawnością umysłową. Potrzeba więcej badań, które zweryfikują, czy zwiększenie spożycia omega-3 spowalnia proces kurczenia się mózgu, oceniają.

Z wielu dotychczasowych badań wynika, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w prewencji różnych schorzeń, w tym na przykład chorób układu krążenia, są też niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu płodu, dlatego kobietom w ciąży zaleca się regularne spożywanie ryb morskich (zwłaszcza o mniejszych rozmiarach, jak np. śledzie, ponieważ zawierają mniej pierwiastków ciężkich, w porównaniu z dużymi rybami, jak tuńczyk czy łosoś). (PAP)


Dodaj komentarz do wiadomości..

Nauka - sondaż Racjonalisty

 Neuroenhancement, czyli chemiczne wspomaganie pracy mózgu to:
sposób na optymalne wykorzystanie ludzkiego potencjału
pożyteczna dziedzina badań naukowych
kolejny krok ku dehumanizacji człowieka
chwyt marketingowy przemysłu farmaceutycznego
zwykła życiowa konieczność
nie mam zdania
  

Oddano 26292 głosów.


Reklama

Racjonalista wspiera naukę. Dołącz do naszych drużyn klikając na banner!
 
 
 
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
[ Regulamin publikacji ] [ Bannery ] [ Mapa portalu ] [ Reklama ] [ Sklep ] [ Zarejestruj się ] [ Kontakt ]
Racjonalista © Copyright 2000-2018 (e-mail: redakcja | administrator)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365