Do treści
Światopogląd
Religie i sekty
Biblia
Kościół i Katolicyzm
Filozofia
Nauka
Społeczeństwo
Prawo
Państwo i polityka
Kultura
Felietony i eseje
Literatura
Ludzie, cytaty
Tematy różnorodne
Znalezione w sieci
Współpraca
Pytania i odpowiedzi
Listy od czytelników
Fundusz Racjonalisty
Wesprzyj nas..
Zarejestrowaliśmy
204.457.478 wizyt
Ponad 1065 autorów napisało
dla nas 7364 tekstów.
Zajęłyby one 29017 stron A4
Wyszukaj na stronach:
Kryteria szczegółowe
Najnowsze strony..
Archiwum streszczeń..
Ostatnie wątki Forum
:
problem ocieplania klimatu
dziwne
Podręcznik do filozofii współczes..
Czy człowiek może posiadać osobli..
Dlaczego woda i powietrze są wspó..
Wielkie twierdzenie Fermata? ŻAL
Katastroficzny dramat...
Drżyjcie nożownicy
zachód nas zdradzi
Ogłoszenia
:
the topic of customer communications manage..
Czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony edyt..
casino
Szukam rekomendacji na temat blogów poświęc..
Dodaj ogłoszenie..
Czy konflikt w Gazie skończy się w 2024?
Raczej tak
Chyba tak
Nie wiem
Chyba nie
Raczej nie
Oddano 701 głosów.
Chcesz wiedzieć więcej?
Zamów dobrą książkę.
Propozycje Racjonalisty:
John Brockman (red.) -
Nowy Renesans
Tomasz Kośmider, Marek Wesołowski (red.) -
Kler w armii ludowej. Duszpasterstwo wojskowe w Polsce w latach 1945-1956
Elisabeth Keller (red.) -
Ssaki. Leksykon Zwierząt. Tom 3
Eugen Drewermann -
Zstępuję na barkę słońca. Medytacje o śmierci i zmartwychwstaniu
Mariusz Agnosiewicz -
Zapomniane dzieje Polski
Znajdź książkę..
Sklepik "Racjonalisty"
Lucas L. Grabeel -
Homo Sanctus. Opowieść homokapłana
Lech Ostasz -
Między realnością a utopią: w poszukiwaniu alternatywnej formy współbycia
Złota myśl Racjonalisty:
"Rozum w pełni rozkwita pod strażą wolności, wolność rozkwita w pełni pod strażą rozumu."
Tadeusz Kotarbiński
Komentarze do wiadomości :
Superzdrowy szpinak, niełącznie produktów i inne mity nt. jedzenia
Wpisz swój komentarz do wiadomości
Marek okmarek Okrągły
0 na 2
"Produkty roślinne jako źródła żelaza zupełnie się nie sprawdzają" jak można pisać takie bzdury.
Oczywiście produkty szpinakowe jako źródło żelaza zupełnie się nie sprawdzają, ale są produkty roślinne z których wchłaniamy żelazo lepiej niż z mięsa.
Jestem mięsożercą, ale proszę o nie pisanie bzdur. Susz z buraka i czarnej porzeczki działa super pozytywnie na płytki krwi, czerwone krwinki i ogólnie wskaźniki krwi typu żelazo. Potwierdzone u osób w ciąży (2 osoby) i osób z białaczką (3 osoby) - są to osoby, które znam i miały problemy w tej kwestii.
Osoby mające problemy z mięsem mogą zastąpić je roślinami i badania krwi pokażą zmiany bardzo duże.
Autor:
Marek okmarek Okrągły
Dodano:
15-10-2014
Reklama
Apolloniusz - Marek okmarek Okrągły
3 na 3
Wydaje mi się jednak, że autor miał racje. Te produkty roślinne, które wymieniłeś powodują zakwaszenie treści pokarmowej co znacznie ułatwia wchłanianie żelaza. Żelazo niehemowe(roślinne) jest praktycznie niewchłanialne. Rośliny dostarczają również witaminy B6, która również wpływa na wchłanianie żelaza. Poza tym wit B11 i B12 (również z roślin) sprzyjają podziałom mitotycznym zwiększając produkcje krwinek - być może te wszystkie czynniki przyczyniły się do poprawy morfologii tych ludzi, a nie samo żelazo zawarte w roślinach.
Autor:
Apolloniusz
Dodano:
15-10-2014
Maddy - Ach te pomidory
1 na 1
Od zawsze straszono mnie, że pomidor plus ogórek to trucizna. W czasem to złagodniało, ale cały czas perspektywa utraty wit. C z pomidora powinna mnie była przerażać.
Tymczasem pomidor nie jest wcale najlepszym źródłem wit. C. Surowy pomidor to dodatek smakowy bo bardziej wartościowy jest dobrze rozgotowany, a witaminę C można znaleźć lepiej przyswajalną i w większych ilościach w innych produktach.
Swoją drogą ile znacie osób z niedoborem wit. C w dzisiejszych czasach? Ktoś w was widział na własne oczy osobę dotkniętą szkorbutem? Witaminę C dodaje się do wszystkiego, od soków owocowych po płatki kukurydziane. Nawet słodkie napoje gazowane mają dodatek witaminy C. Dziś problemem są niedobory witamin z grupy B i witaminy D.
Z kwasem askorbinowym jesteśmy za pan brat.
Spokojnie mogę sobie odżałować ten z pomidora, uwielbiam sałatkę grecką i nie zamierzam z niej rezygnować.
Autor:
Maddy
Dodano:
16-10-2014
Wróć do wiadomości..
Aby dodać komentarz, należy się zalogować
Zaloguj jako
:
Hasło
:
Zaloguj przez OpenID..
Jeżeli nie jesteś zarejestrowany/a -
załóż konto..
Reklama
[
Regulamin publikacji
] [
Bannery
] [
Mapa portalu
] [
Reklama
] [
Sklep
] [
Zarejestruj się
] [
Kontakt
]
Racjonalista
©
Copyright
2000-2018 (e-mail:
redakcja
|
administrator
)
Fundacja Wolnej Myśli, konto bankowe 101140 2017 0000 4002 1048 6365