Chcesz wiedzieć więcej? Zamów dobrą książkę. Propozycje Racjonalisty:
Wpisz swój komentarz do wiadomości kognitywista - niepewny status "niedoboru" Ciekawe i zdumiewające doniesienia. Moje wątpliwości budzi natomiast sformułowanie: "Obecnie większość lekarzy i naukowców stoi na stanowisku, że kwasy omega-3 i tłuszcze rybie u ludzi należy suplementować, gdyż większość ludzi wykazuje ich znaczne niedobory." W jaki sposób ustalono normę tych substancji u ludzi ? Jeśli w oparciu o rozkład normalny (krzywa Gaussa) to nie jest możliwe, by "większość" ludzi wykazywała niedobory. Natomiast ustalanie norm na podstawie badań określających ich optymalny poziom w ustroju jest jeszcze chyba w powijakach, co najlepiej obrazuje choćby komentowany tekst.
Reklama
psychobobas - ryby a rak prostaty Akurat czytalem swieza (co w przypadku ryb jest szczegolnie wazne) meta-analize pt. "Fish consumption and prostate cancer risk: a review and
meta-analysis", opublikowana w American Journal of Clinical Nutrition. W skrocie, autorzy nie znalezli zwiazkow miedzy iloscia konsumowanych ryb a czestotliwoscia wystepowania raka prostaty; wykazano natomiast, ze wieksza konsumpcja ryb wiaze sie ze zmniejszona smiertelnoscia wynikajaca z raka prostaty (prostate cancer-specific mortality).
Link do artykulu
www.ajcn.org/cg(*)ent/abstract/ajcn.2010.29530v1 Pozdrawiam
snerg - zwiazki i koligacje 1. Jak wiekszosc zapewne wie, omega 3 wzbudzl zaintresowanie gdy odkryto zwiazek dlugowiecznosci Japonczykw ze zwiekszona iloscia spozywanych "owocow morza" w tym przewage maja ryby. 2. Dodatkowe badania wykazaly zmniejszenie ryzyka zachorowan na wiekszosc "odmian" raka przewodu pokarmowego w tym regionie - rasa mongoloidalna. 3. Kilkunastoletnie badania statystyczne wykazaly zmniejszenie wystepowania raka przewodu pokarmowego przy diecie bogatej w omega 3 w Europie. 4. Przemysl tzw. "olejarze" w USA sponsoruja wiekszosc badan uniwersyteckich w temacie oddzialywania tluszczow w pozywieniu na organizm ludzki. 5. USA przewaza w negowaniu odkryc innych (poza granicami USA) placowek badawczych w zakresie pozywienia i jego oddzialywania na organizm ludzki. 6. Odkryto negatywne oddzialywanie tluszczy nasyconych w tym omega 3 we wspoludziale (wspoloddzialywaniu) z tluszczami trans a tempem rozwoju raka ukladu pokarmowego. 7. Pozywienie produkowane w USA wykazuje zwiekszone stezenie o ok. 5-8% w stosunku do pozywienia produkownego w krajach EU (z tendencja wzrostowa) na wystepowanie tluszczow trans powstalych w procesie produkcji. Polecam dodatkowo poszukac badan na tematy posrednie... np. zaleznosci srodowiskowe (jak zanieczyszczenia). Coz nie ma co ukrywac ze naukowcom z USA fantazji nie brakuje przez co udaje im sie tworzyc piekne teorie w naukach przyrodniczych-scislych. Fizyka pieknie kwitnie dzieki ich (nie tylko) odkryciom. W innych dziedzinach pod wplywem zewnetrznych naciskow fantazja ich ponosi. Ozdrawiam
Autor: snerg Dodano: 20-10-2010
Wróć do wiadomości.. Aby dodać komentarz, należy się zalogować Zaloguj przez OpenID.. Jeżeli nie jesteś zarejestrowany/a - załóż konto.. Reklama