|
Chcesz wiedzieć więcej? Zamów dobrą książkę. Propozycje Racjonalisty: | | |
|
|
|
|
Nauka » Biologia » Antropologia » Nauki o zachowaniu i mózgu
Pojedyncze białko może wzmocnić wyblakłe wspomnienia Autor tekstu: Ed Yong
Tłumaczenie: Andrzej Szwatoński
[Jest to pierwsza z trzech powiązanych wiadomości o PKM-zet — cząsteczce, która utrzymuje nasze wspomnienia w stanie
nienaruszonym]
Przyzwyczailiśmy się do myśli,
że wraz z wiekiem stajemy się coraz bardziej zapominalscy. Z upływem czasu
nasze wspomnienia bledną i słabną, to naturalne. Oczywiście dzieje się tak,
jeśli jesteśmy wystarczającymi szczęściarzami, aby uniknąć przykrych
wypadków albo chorób, takich jak Alzheimer. Jednak Reut Shema z Weizmann Institute of Science z Izraela, znalazła potencjalny sposób na
zatrzymanie procesu pogarszania się stanu naszej pamięci, a nawet odwróceniu
go.
Dzięki dostarczeniu do mózgów
szczurów białka zwanego PKM-zet, Shema zdołała wzmocnić ich wspomnienia -
nawet te stare i wyblakłe. „Bardzo stare wspomnienia zostały porządnie
wzmocnione. Rezultaty są bezprecedensowe", twierdzi Todd Sacktor, który
kierował badaniami razem z Yadinem Dudai`em.
PKM-zet jest „silnikiem" pamięci.
To pojedyncze białko zachowuje się jak maszyna, która pracuje bez
wytchnienia, aby utrzymać nasze wspomnienia nienaruszone. Wyłączymy ją -
tracimy pamięć na zawsze. To nasza jedyna obrona przed nieuchronnym procesem
stopniowego zapominania, który w efekcie sprawi, że nasz mózg będzie
przypominał białą kartkę papieru (zobacz: „Odkrywania działania mechanizmu
pamięci").
W 2007 roku Shema, Dudai oraz
Sacktor pokazali jak ważną rolę odgrywa PKM-zet
poprzez zneutralizowanie go w mózgach szczurów przy użyciu substancji
chemicznej zwanej ZIP. Naukowcy wyszkolili gryzonie w taki sposób, aby unikały
sztucznego słodzika — jeszcze przed wstrzyknięciem ZIP do części ich mózgu
odpowiedzialnej za smak. Po wstrzyknięciu, ZIP nieodwracalnie wymazała ich
odrazę względem słodzika. Nawet jeśli gryzonie nauczyły się unikać go
miesiąc wcześniej (porównywalnie kilka lat dla człowieka), tuż po tym jak
ZIP zablokował ich PKM-zet, zapominały o wszystkim. Siła tego białka nie
ogranicza się tylko do zmysłu smaku. Od tego czasu Shemie, Sacktorowi i innym
udało się zakłócić, dzięki blokowaniu PKM-zet, wszelkiego rodzaju
wspomnienia, od dobrze zakorzenionych w pamięci obaw do umiejętności
motorycznych i lokalizowania przedmiotów.
Rezultaty robią wrażenie, ale
zespół badaczy nie zamknął jeszcze całkowicie sprawy. „Ludzie uważają
eksperyment za naukowy
tam, gdzie blokuje się pewne rzeczy, aby zobaczyć, co się wydarzy, ale tak
naprawdę nie wiadomo, co się dzieje", wyjaśnia Karim Nader ,
badacz pamięci z McGill University (Kanada), który wcześniej pracował z Sacktorem. „Mamy nadzieję, że to coś w rodzaju inteligentnej bomby, ale równie
dobrze może to być brudna bomba. Kiedy zablokujemy coś w mózgu, może stać
się osiem milionów rzeczy. Trzeba to więc wzmocnić i zobaczyć, czy wynik będzie
odwrotny."
To właśnie robi obecnie Shema.
Powtórzmy: wyszkoliła szczury tak, aby unikały smaku słodzika. Tym razem,
kilka dni przed szkoleniem, zaraziła ich mózgi wirusem przenoszącym PKM-zet.
Posiadając teraz dodatkowe kopie tego białka, szczury lepiej pamiętały o wstręcie
do słodzika. Nawet jeśli Shema
wstrzyknęła wirusy tydzień po szkoleniu szczurów, kiedy ich awersja do słodzika
zaczynała zanikać, dodatkowe PKM-zeta wzmacniały osłabione już wspomnienia.
„To wielki przełom",
powiedział Nader. „To musi być ta cząsteczka."
Sacktor uważa, że PKM-zet jest
unikatowe, jeśli chodzi o wzmacnianie starych wspomnień u zdrowych zwierząt. W 2007 roku Li-Huei Tsai zdołał
przywrócić utracone wspomnienia u szczurów dzięki chemicznemu zablokowaniu
grupy białek zwanych deacetylaza histonowa. Wspomniane substancje chemiczne
powstrzymują DNA od łamania się, które prowadzi do tego, że geny wewnątrz
DNA są łatwiej dostępne. Jednak Tsai wykonał eksperyment tylko na szczurach
cierpiących na pewien rodzaj demencji. „To nie jest to samo, co wzmacnianie
starych wspomnień zdrowych zwierząt", zauważa Sacktor.
Jest wiele innych sposobów na
wzmacnianie wspomnień w
ich najwcześniejszych stadiach,
kiedy tworzą się i kiedy przenoszą się z pamięci krótkoterminowej do długoterminowej.
Pomóc może ponowne odsłuchiwanie tych samych informacji, podobnie jak solidna
drzemka.
Sam zaledwie miesiąc temu donosiłem o białku zwanym IGF-II,
które ma identyczne działanie. „Jednak to, co umożliwia nam PKM-zet jest
bezprecedensowe: możemy wziąć stare wspomnienia, które krążą po naszej
pamięci już dobry tydzień, i wzmocnić je. Taka jest zasadnicza różnica",
zaznacza Sacktor.
Wirusy, którymi zainfekowano
gryzonie, najwyraźniej nie „zalały" mózgu białkiem, wzmacniając na oślep
wszystkie najbliższe synapsy. Zamiast tego wydaje się, że więcej PKM-zet ląduje w niektórych tylko synapsach, inne zaś omijając. „Właśnie dlatego jest to
tak niezwykłe", tłumaczy Sacktor. „Dosyłasz ich więcej, ale nie psujesz
całego systemu. PKM-zet w jakiś sposób wie, jak dopasować się do wspomnień,
które już tam są." Sacktor uważa, że białka przyciągają się nawzajem.
Nowe PKM-zet w jakiś sposób docierają do odpowiednich miejsc i wzmacniają te
połączenia, które zostały zaznaczone przez wcześniej tam obecne białka.
„Pomyślmy o zerach i jedynkach
na dysku twardym", mówi Sacktor. Usuwanie PKM-zet wraz z ZIP jest jak
wymazywanie informacji poprzez zmianę wszystkich jedynek w zera. „Teraz,
powiedzmy, dokładamy więcej jedynek. Nie przypomina to jednak losowego
zmieniania jedynek w zera, bowiem te jedynki pojawiają się raczej tam,
gdzie są już inne." Ta dziwna naturalna zdolność może nam pomóc połączyć
nową informację z istniejącymi wspomnieniami, albo utrzymywać nasze
wspomnienia w dobrym stanie przez długie okresy czasu. To najdziwniejszy aspekt
PKM-zet, który spędza sen z powiek Sacktorowi. (Zobacz: „Todd Sacktor mówi o mechanizmie pamięci")
Przejdźmy jednak do Davida
Sweatta, zajmującego się pamięcią
na University of Alabama. Twierdzi on, że nowe badania naukowe są „znaczącym
krokiem naprzód", wzmacniającym znacznie rolę PKM-zet w pamięci.
„Rozpoznanie aktywatorów PKM-zet jako potencjalnych czynników wzmacniających
proces poznawczy jest szczególnie ekscytujące."
Jednak Sacktor jest bardzo ostrożny
jeśli chodzi o jakiekolwiek zastosowania białek. „Przede wszystkim, nie
wyobrażam sobie, abyśmy używali wirusów!", stwierdził. Zamiast wprowadzać
dodatkowe egzemplarze genu PKM-zet, powinniśmy dążyć do najważniejszego
celu, czyli odkrycia, jak mózg sam wytwarza białka i jak ulepszyć ten proces.
Ostatecznie, trudno powiedzieć cokolwiek o możliwych korzyściach lub ryzyku,
skoro badania są przeprowadzone tylko na szczurach.
„Tak naprawdę nikt nie wie,
jak to zadziała na ludzi", powiedział Sacktor. Zapamiętywanie każdego przeżycia z przykrymi szczegółami może nie być ani przyjemnym, ani przydatnym doświadczeniem.
„Myślę, że metoda ta przeznaczona jest dla ludzi, których wspomnienia
rozpadają się z powodu neurodegeneracji. Mogą się pojawić zarówno
pozytywne, jak i negatywne efekty wzmacniania pamięci, ale dla osób, które ją
tracą, próby takie mają sens. Jeśli ludzie nie pamiętają, czy zostawili
kuchenkę włączoną, albo nie potrafią przypomnieć sobie własnych
dzieci…"
Źródło:
Shema, R. (2011). Enhancement of Consolidated Long-Term Memory by Overexpression
of Protein Kinase Mz in the Neocortex „Science" DOI: 10.1126/science.1200215
Zdjęcie: Kay Vee
Tekst oryginału.
Not Exactly Rocket Science/Discover, 3 marca 2011r.
« Nauki o zachowaniu i mózgu (Publikacja: 16-03-2011 )
Wszelkie prawa zastrzeżone. Prawa autorskie tego tekstu należą do autora i/lub serwisu Racjonalista.pl.
Żadna część tego tekstu nie może być przedrukowywana, reprodukowana ani wykorzystywana w jakiejkolwiek formie,
bez zgody właściciela praw autorskich. Wszelkie naruszenia praw autorskich podlegają sankcjom przewidzianym w
kodeksie karnym i ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych.str. 1107 |
|