Nauka » Biologia » Ewolucjonizm
Abiogeneza w krzywym zwierciadle kreacjonistów [2] Autor tekstu: Marcin Klapczyński
„Jest
prawdopodobne, że każdy ze
związków
biochemicznych ukształtowanych na pierwotnej atmosferze lub oceanach
zostałby
zniszczony przez te same źródła energii, które doprowadziły do jego
powstania. W eksperymentach Millera
powstałe twory były
chronione w specjalnej pułapce nie mającej wyraźniego odpowiednika w przyrodzie." Eksperyment Millera posiadał chłodzony
skraplacz, domyślam się, że o to chodzi autorowi. Chodziło o skroplenie
pary do
analizy. Czy tak trudno sobie wyobrazić pułapkę w przyrodzie? Szczeliny
skalne, jaskinie, pęknięcia w dnach zbiorników, zatoczki kryte skałami?
„Po
pierwsze, do
uzyskania białka potrzeba jeszcze uzyskać ok. dwudziestu dodatkowych
aminokwasów (mniej więcej tyle wchodzi w skład ożywionego białka z jakiego jest
zbudowany człowiek). O ile mi wiadomo nikomu jeszcze się to do tej pory
nie
udało."
Tak naprawdę potrzeba dokładnie dwudziestu
rodzajów
aminokwasów, a nie „dodatkowych" dwudziestu. (Niektórzy są
skłonni
zaliczyć selenocysteinę jako dwudziesty pierwszy aminokwas.)
Funkcjonalne białko
nie musi zawierać wszystkich rodzajów aminokwasów, skąd ten postulat?
„Po
drugie, od białka
do jednej żywej komórki jeszcze daleka droga. Każda komórka składa się z czterech podstawowych substancji: (1) protein (białek, gdzie podstawą
ich
budowy są aminokwasy), (2) DNA, (3) węglowodanów i (4) tłuszczy. Aby
uzyskać
komórke trzeba wykazać możliwość spontanicznego uzyskania wszystkich
czterech
elementów."
Istnieją
prymitywne organizmy
oparte na RNA, np. wirusy. Do funkcjonalnego protoorganizmu
niekoniecznie
potrzebne będą węglowodany. Mogły one pojawić się znacznie później
przyjmując rozmaite funkcje — od części budulcowych po sygnalizację
komórkową. Do
tworzenia błon niepotrzebne są tłuszcze, lecz inne prymitywne
cząsteczki
amfifilowe, np. kwas 5-metylononanowy, substancja w skrócie zwana POPC,
oraz
wcześniej wspominane cząsteczki z grupy PAH. O ich samoorganizacji
później.
„Przyjrzyjmy
się
teraz dokładniej "organicznej zupie" i rzekomemu powstaniu życia w oceanach od stronyc chemicznej.
Niemożność
syntezy
białka w praoceanie.
Można
wykazać ponad
wszelką wątpliwość, że w eksperymentach Millera nie otrzymano, ani też
nie
będzie możliwe otrzymanie, białka z którego jest zbudowane życie na
Ziemi."
Zgadzam się.
Białko powstaje na matyrcy RNA.
„Prawa rządzące się
chemią organiczną obalają i obnażają niemożność zajścia tzw. ewolucji chemicznej."
Naukowcy z Kalifornii przeprowadzili
eksperyment ewolucji in vitro z udziałem około 500
trylionów
losowo wygenerowanych cząsteczek RNA [11]. Poddano je pewnej selekcji:
wiązania
do pewnej substancji oraz aktywności. Rybozymy umieszczono w warunkach
korzystnych do swobodnej, tudzież błędnej replikacji. Wynik był
niesamowity — produktem końcowym puli rybozymów była struktura
bliźniaczo
podobna do tRNA — elementu, który rozpoznaje i „nosi" aminokwasy do
rybosomu umożliwiając budowę łańcucha białkowego. Coś niedopracowane te
prawa
„obalające i obnażające" niemożność zajścia ewolucji chemicznej...
"Profesor
dr Artur E.
Wilder-Smith stwierdził, że jest to absolutnie niemożliwe. Dlaczego? No
to
przyjrzyjmy się temu eksperymentowi od strony chemicznej. Miller
uzyskał m.in.
jeden z prostych aminokwasów zwanych alaniną. Wzór strukturalny alaniny
ma
postać:
Podany wzór jest wzorem ogólnym
aminokwasu, jeśli chce się zrobić z tego alaninę, w miejsce 'R' należy
wstawić
odpowiednią resztę. Poza tym
gratuluję nowego odkrycia — węgla przyłączającego pięć atomów. Odsyłam do podręczników. Jeśli JZ ma problemy z takimi podstawami, to trudno jest mu wierzyć dalej.
„Jak
wiemy,
aminokwasy spontanicznie łączą się w łańcuchy polipeptydowe."
Nie
wiemy. Bardzo krótkie łańcuchy
peptydowe mogą powstawać na minerałach [7], ale one nie zasługują na
miano
białek. Funkcjonalne białka powstają
na drodze biosyntezy w rybosomach. Nieliczne peptydy (nie białka)
komórkowe, np. glutation mogą powstawać inną drogą.
"Kwasy z zasadami
lubią ze sobą wchodzic w reakcję. Tak więc, grupa karboksylowa (COOH)
spontanicznie łączy się z grupą aminową (NH2)
dając w efekcie
wiązanie peptydowe — podstawowe wiązanie w białku. Przykład reakcji
poniżej:
Ale w tym
monopeptydzie też posiadamy grupę COOH i NH2, a więć muszą
się ze
sobą połączyć i otrzymujemy proteinę o podwójnej długości — dwupeptyd. A więc
proteina składa się z licznych peptydów.
Zawsze peptyd pozostawia jedno wolne
wiązanie
COOH i NH2 tak, że nie można już powstrzymać tych
aminokwasów od
łączenia się ze sobą, aż powstają ogromne cząsteczki białka, które są w organizmie."
Proszę
podać JEDEN organizm, w którym
zachodzi taka spontaniczna synteza. Nie ma takiego organizmu.
Nie
jesteśmy nawet w stanie zsyntezować w ten sposób białko (podkreślam:
białko, nie
dwudziestoaminokwasowy peptyd) in vitro używając odpowiedniej
aparatury. Jak pisałem, funkcjonalne białko jest syntezowane w komórkach na
matrycy RNA w rybosomie. Prawdopodobnie autor wyciął ten fragment wyrywkowo, nie
przyglądając
się, czy do takiej reakcji potrzeba katalizatora. Każde białko ma
wyraźny
sygnał startu i końca syntezy, po czym jest odpowiednio przycinane i fałdowane.
Nic nie wystaje, do końców białka nie przyłączane są kolejne
aminokwasy. Poza
tym, białko syntezowane jest tylko w jednym kierunku — od końca N do
końca C.
„Jak
uzyskamy
aminokwasy, to będą się one spontanicznie łączyć w białka. Niestety,
tak może
powiedzieć ten, kto nie zna się na chemii."
Jak wykazaliśmy powyżej, to autor powyższego zdania nie zna się na
chemii, a zwłaszcza na biochemii. Polecam uważną lekturę „Biochemii"
autorstwa
Stryera w świetnym tłumaczeniu zespołu z UAM w Poznaniu.
„Kiedy te
dwa
aminokwasy alaniny się łączą, następuje reakcja organiczna. Jak , że na
przykład w oceanie wybuchł wulkan i odparował całą wodę. I kiedy woda
wyparowała, to wtedy utworzyły się duże ilości białka. Ale trzeba mieć
bardzo
gorącą wodę, aby to uczynić i dlatego trzeba by wyprodukować bardzo
gorący
ocean. Aby reakcja mogła zajść, ocean musiałby wyschnąć, przynajmniej
miejscowo. Jeśli jednak podgrzewa się białko do tego stopnia, żeby woda
wyparowała, to co się dzieje z białkiem? Co się dzieje, kiedy gotuje
się jajko?
Proteiny się denaturują ("ścinają"), a nie można przecież używać
zdenaturowanych białek, aby wyprodukować komórke! Ale prawdziwym
problemem jest
jeszcze co innego. Otóż nie można uzyskać komórki bez zewnętrznej
informacji."
Jestem zaciekawiony źródłem tego tekstu. To według
powyższego
modelu
białko jest syntetyzowane w warunkach wysoce denaturujących? Powyższy
tekst
brzmi dla mnie conajmniej fantastycznie. Proszę koniecznie o poparcie tej
teorii literaturą.
"Racemat
Millera i system enzymatyczny komórki.
To,
czego nie
reklamują ewolucjoniści powołujący się na wynik doświadczeń Millera to
fakt, że
Miller uzyskał tzw. racemat."
Oczywiście, sam autor eksperymentu tego
nie ukrywa. Inny wynik świadczyłby o zanieczyszczeniu bakteryjnym.
Aby
doświadczenie było wiarygodne, należało jak najbardziej wyizolować
warunki
eksperymentu, aby mikroorganizmy nie dostały się do aparatury. W takich
warunkach musiała powstać mieszanina racemiczna, gdyby było inaczej,
doświadczenie nie byłoby wiarygodne.
"Alanina
składa sie z dwóch form: lewo- i prawostronnej. Wszystkie białka z których składa
się nasz
organizm są zrobione wyłącznie z lewoskrętnej alaniny. Racemat to
mieszanina
form lewo- i prawo skrętnych. Obie te formy są chemicznie
identyczne .
Różnią się tylko kształtem optycznym tak jak lewa ręka różni się od
prawej."
Przewaga jednej izoformy nad drugą została
wytworzona później, na drodze selekcji — po pierwsze, odporności na
promieniowanie
UV, po drugie, okazuje się, że formy D znacznie słabiej łączą
się do
tRNA [12] — małych transporterów, które przenoszą aminokwasy do
rybosomów, gdzie składane są łańcuchy białkowe. Poza tym, do reliktów
aktywnej
selekcji zaliczyłbym również specjalny enzym — D-Tyr-tRNA Tyr
deacylaza -
który usuwa niepoprawny D aminokwas przyłączony przez przypadek do tRNA
[13]. Fakty z obecnego świata biochemicznego bogatego w relikty
pozwalają nam
przypuszczać, że tak jak wspomniano wyżej formy L utrwaliły się na
drodze
selekcji.
Poza tym, przy odrobinie dociekliwości,
okazuje się, że w naturze występują np. antybiotyki (gramicydyna,
cyklosporyna,
aktynomycyna) które posiadają D-aminokwasy w łańcuchu
peptydowym [14]
oraz inne białka. Inny przykład: kilka gatunków fitoplanktonu
również
„używa" D-aminokwasów. [15]
„Nie jest więc
możliwe, aby rozdzielić je od
siebie za pomocą samej chemii. Aby tego dokonać, trzeba użyć
zewnętrznego źródła
informacji, które dokona odpowiedniego rozdzielenia obu form. Takim
czynnikiem
jest DNA, ale DNA do tego celu, czyli do produkcji białek, samo
potrzebuje już
istniejących białek…"
Wystarczy RNA, które może być
syntetyzowane na montmorylonicie i zyskiwać funkcje katalityczne.
Przykład
mechanizmu selekcji na podstawie RNA podany powyżej.
"Jeśli
mam np. 20
tys. lewoskrętnych alanin i tylko jedną prawoskretną, to ta
jedna
cząsteczka wystarczy, aby zniszczyć enzymatyczne właściwości białka.
Chemicznie nie można oddzielić tych dwóch form od siebie, gdyz są chemicznie
identyczne. Dopiero DNA moze to
uczynić. Potrzebna jest więc
uprzednia
informacja."
1 2 3 Dalej..
« Ewolucjonizm (Publikacja: 26-03-2004 Ostatnia zmiana: 29-03-2004)
Marcin KlapczyńskiUkończył biologię molekularną na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Pracował jako Research Specialist in Health Science w Department of Anatomy and Cell Biology na University of Illinois w Chicago. Obecnie pracuje jako Associate Cell Biologist / Histologist w Abbott Laboratories (Illinois). Specjalizuje się w ekspresji białek 'od zera', hodowlach linii komórkowych, symulacji in vitro procesów zachodzących w komórkach. Jego pasją jest teoria ewolucji, w szczególności ewolucja systemów biochemicznych i pochodzenie życia we Wszechświecie. Liczba tekstów na portalu: 22 Pokaż inne teksty autora Liczba tłumaczeń: 1 Pokaż tłumaczenia autora Najnowszy tekst autora: Wykonanie statywu Dobsona, złożenie i kolimacja teleskopu | Wszelkie prawa zastrzeżone. Prawa autorskie tego tekstu należą do autora i/lub serwisu Racjonalista.pl.
Żadna część tego tekstu nie może być przedrukowywana, reprodukowana ani wykorzystywana w jakiejkolwiek formie,
bez zgody właściciela praw autorskich. Wszelkie naruszenia praw autorskich podlegają sankcjom przewidzianym w
kodeksie karnym i ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych.str. 3342 |