Dziedziny :
· [1]
· [1]
· [1]
· [2]
· [7]
· [6]
· [1]
· [1]
· [4]
· [6]
· [6]
· [2]
· [3]
· [1]
· [1]
· [2]
· [14]
· [3]
· [3]
· [1]
· [3]
· [10]
Miary i ludzie Dziedzina: Różności Autor: Witold Kula Miejsce i rok wydania: Warszawa 2004, wyd. II Wydawca: Książka i Wiedza Liczba stron: 480 Wymiary: 15x21 cm ISBN: 83-05-13336-2 Okładka: Twarda Ilustracje: Tak Cena: 45,00 zł (bez rabatów)
[ Pozycja niedostępna ] Opis „Wagi i miary są bowiem dla Witolda Kuli przedmiotami, w których koncentruje się historia, kluczem do stworzenia historii globalnej, wszechogarniającej...czyli do osiągnięcia celu, którego nie powinniśmy tracić z oczu dziś, gdy niektórzy spośród nas zaspokajają się historią rozmienioną na drobne.
Historia, którą proponuje Kula, jest historią konkretną i wielce smakowitą zarazem. Jest historią przedmiotów, substancji oraz działań. Wystarczy przeczytać wspaniałe strony rozdziałów „Jak mierzono zboże?” oraz „Jak mierzono chleb?”, przepojone poczuciem inteligentnego i wyczulonego realizmu. Na dodatek podjęta analiza sytuuje się, jak zawsze w wypadku Witolda Kuli, w perspektywie historii teoretyzującej.
W „Miarach i ludziach” historia w wydaniu Kuli jest szczególnie otwarta, przekracza granice dyscyplin, kulminuje prawdziwą antropologię historyczną. Proszę spojrzeć, jak Kula pokazuje związki miar i „pamięci zbiorowej”, powołując się przy tym na artykuł Marca Blocha. Proszę spojrzeć, jak podkreśla związki występujące pomiędzy miarami i cywilizacją, jak omawia wierzenia związane z miarami oraz mierzeniem, jak oświetla naturę i funkcje miar w historycznych społeczeństwach. Te ostatnie bada poprzez zestawianie miar stosowanych w społeczeństwach prymitywnych oraz miar ludowych, znanych dzięki etnografom.”
Jacques Le Goff
„Witold Kula, historien des mesures, w: Dziedzictwo Witolda Kuli”
Spis treści
Część pierwsza
I. Znaczeniowy i funkcjonalny charakter dawnych miar
II. Realistyczne i symboliczne wyobrażenia o miarach i mierzeniu
III. Wierzenia związane z miarami i mierzeniem
IV. Miary jako atrybut władzy
V. Człowiek miarą wszystkiego (Miary antropometryczne)
VI. Jak mierzono ziemię? (Miary agrarne)
VII. Jak mierzono zboże?
VIII. Jak mierzono chleb?
IX. Wzorce i gwarancje ich niezmienności
X. Systemy podziałów i grupowań (Mnemotechnika)
XI. Wielkość miary a wartość materii mierzonej
XII. Dzieje badań nad metrologią historyczną
XIII. Metrologia historyczna jako dziedzina badań historycznych
XIV. Funkcje miar w gospodarce towarowej i kredytowej przedkapitalistycznej
XV. Inercja miar i ich zmienność
XVI. Tendencje unifikacyjne
XVII. Społeczne warunki wytwarzania się miar konwencjonalnych
Część druga
XVIII. Walka klasowa na wsi polskiej (XVI-XVIII w.)
XIX. Walka szlachty z mieszczaństwem na rynku miejskim
XX. Dzieje unifikacji miar na ziemiach polskich (XVI-XX w.)
Część trzecia
XXI. Milenium nieudanych prób unifikacji miar we Francji (789-1789)
XXII. „Jeden król, jedno prawo, jedna waga, jedna miara!”
XXIII. „Jedno z dobrodziejstw Rewolucji”
Część czwarta
XXIV. Dla wszystkich ludów, po wsze czasy!Podziel się swoją opinią o tej książce.. Opinie naszych czytelników: 2006-04-22 - anecik ksiazka jest ciekawa, chociaz jej minusem sa obcojezyczne cytaty, nie przetlumaczone na jezyk polski
2006-05-26 - batka ksiażka daje ciekawe przykłady miar z całego świata, choć niektóre fragmenty trzeba przeczytać dwa razy aby nadążyć za "ciągiem" myślowym autora