Tegoroczna susza nie jest zjawiskiem ekstremalnym, podobne zjawiska występują co kilka-kilkanaście lat. Brak wody doskwiera nam jednak bardziej niż kiedyś, bo wskutek postępu cywilizacyjnego, z wody korzystamy inaczej - mówi PAP hydrolog dr Damian Absalon.
"Tegoroczna susza nie jest zjawiskiem ekstremalnym. Podobne obserwujemy co kilka - kilkanaście lat. W Polsce takie suche okresy występowały w latach 50. XX wieku, na początku lat 90. i w pojedynczych latach w XXI wieku. Natomiast postęp cywilizacyjny powoduje, że z tej wody trochę inaczej dzisiaj korzystamy. Kiedyś ludzie mieli studnie, korzystali z wody rzecznej, ze źródeł. Dzisiaj ilość wody zużywanej ..(jeszcze 4151)»
Niektóre białka - m.in. hormon odpowiedzialny za łaknienie - mają kształt lassa. Udało się to opisać polskim naukowcom. Teraz w badaniu tego, jak związki te powstają, pomaga matematyka i... błona mydlana - opowiada PAP matematyk Wanda Niemyska.
"W naszej pracy badamy kształt białek. Niedawno odkryliśmy, że niektóre białka przypominają nieco wyglądem lasso - składają się z pętli i ogona, który jest przeciągnięty przez tę pętlę, a czasem wręcz owija się wokół niej kilkukrotnie" - opowiada doktorantka Wanda Niemyska o pracach zespołu z Interdyscyplinarnego Laboratorium Modelowania Układów Biologicznych Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego. Niemyska, ..(jeszcze 4014)»
Ewakuacja rannych, dowóz zaopatrzenia, gaszenie pożarów i służba patrolowa to tylko cześć zadań, które może wykonywać nowoczesna łódź płaskodenna. Zaprojektowana na Politechnice Wrocławskiej może pływać po rzekach, jeziorach i terenach powodziowych. Pokonuje też płycizny i może wpłynąć na plaże.
Łódź zaprojektowaną przez Politechnikę Wrocławską wykonano w całości z aluminium. "Powstające obecnie łodzie aluminiowe są najczęściej budowane z konkretnym przeznaczeniem, a cechą charakterystyczną, a zarazem innowacyjną naszej konstrukcji jest możliwość +elastycznej+ zabudowy i łatwej rekonfiguracji wyposażenia" - mówi pomysłodawca projektu dr inż. Damian Derlukiewicz ..(jeszcze 2197)»
Prosty i efektywny sposób pozyskiwania energii elektrycznej z fal morskich i oceanicznych proponuje prof. dr hab. inż. Bolesław Kuźniewski z Akademii Morskiej w Szczecinie. Uczony zaprojektował zespół prądotwórczy umieszczony na platformie przymocowanej do dna morskiego w pewnej odległości od brzegu, w warstwie falującej wody.
Jak tłumaczy profesor, podwodny zespół prądotwórczy składa się z silnika, generatora elektrycznego i przekładni mechanicznej. Na wirniku silnika zainstalowane są zespoły napędzające, które bezpośrednio z falującej wody pobierają energię do napędu generatora elektrycznego. W ten sposób energia fal morskich przetwarzana jest na energię ..(jeszcze 3702)»
Naukowcy nauczyli system komputerowy rozpoznawania ludzkich emocji. Wystarczy pokazać mu, które mięśnie pracują, gdy się np. uśmiechamy, aby następnym razem sam wiedział, co czujemy, kiedy np. oglądamy film. Technologia pomoże w badaniach rynku, ale i ułatwi codzienne życie osób sparaliżowanych.
Innowacyjny sposób badania emocji stworzyli inżynierowie Krzysztof Cywiński i Dariusz Kamowski oraz psycholog Konrad Bocian, którzy razem tworzą zespół rozwojowo-badawczy Quantum Lab Poland. Dzięki grantowi w wysokości 50 tys. euro z unijnego programu Horyzont 2020 rozwiną technologię Xpress Engine, która pozwala z sekundy na sekundę monitorować zmiany natężenia emocji ..(jeszcze 3496)»
W laboratorium Uniwersytetu Leeds wyhodowano myszy o ponadprzeciętnych zdolnościach poznawczych. Zwierzęta szybko się uczą i mają doskonałą pamięć, ale są nadmiernie skłonne do ryzyka.
Brytyjscy badacze z Uniwersytetu Leeds (W. Brytania) znaleźli sposób na podwyższenie ilorazu inteligencji u myszy. Naukowcy za pomocą modyfikacji genetycznej zahamowali u gryzoni aktywność enzymu o nazwie fosfodiesteraza 4B (PDE4B) i zauważyli, że zwierzęta zaczęły nadspodziewanie dobrze radzić sobie z różnymi zadaniami angażującymi funkcje poznawcze.
Italia od setek lat słynie z przednich win. Mimo to już ponad 2,5 tys. lat temu tamtejsi mieszkańcy rozsmakowywali się w trunkach sprowadzanych aż z Grecji. Dr Paulina Komar, absolwentka studiów doktoranckich w Instytucie Historii Uniwersytetu Wrocławskiego bada, dlaczego Rzymianie, mimo posiadania licznych własnych winnic, importowali wino ze wschodnich krańców basenu Morza Śródziemnego.
Dorosły Rzymianin spożywał średnio do litra wina dziennie, co oznacza, że produkcja i dystrybucja tego trunku były ważnymi elementami starożytnej gospodarki. Problematyka spożywania wina w Republice i Imperium Rzymskim cieszy się od lat sporym zainteresowaniem. Dotychczas ..(jeszcze 3548)»
W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy - radzi dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu około 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.
Jak podkreśla ..(jeszcze 3149)»
Ponad jedna czwarta objętości drewna przetwarzanego przez tartak staje się odpadem, za którego składowanie i transport trzeba płacić. To drewno można jednak przetwarzać na biomasę i wykorzystywać do ogrzewania tartaku i zasilania wszystkich pracujących tam urządzeń. Mobilny zestaw do przetwarzania biomasy i wytwarzania z niej paliw ciekłych opracował Instytut Technik i Technologii Specjalnych.
Badacze opracowali technologię przetwarzania odpadów, głównie biomasy, na gaz syntezowy, a w konsekwencji na metanol i na energię. Dzięki tej innowacji można uzyskać dodatek do paliw wykorzystywanych np. do urządzeń grzewczych. Wynalazek, nad którym inżynierowie pracują ..(jeszcze 4032)»
Mitochondria, aby wyprodukować energię dla komórek, potrzebują ponad tysiąca białek. Zdarza się, że transport białek przebiega nieprawidłowo. Polscy naukowcy odkryli, jak komórki bronią się przed skutkami takich nieprawidłowości. Wyniki ich badań pomogą poznać mechanizmy leżące u podstaw chorób Alzheimera czy Parkinsona.
Odkrycia dokonali naukowcy z Międzynarodowego Instytutu Biologii Molekularnej i Komórkowej oraz Instytutu Biochemii i Biofizyki w Warszawie we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu we Freiburgu w Niemczech. Wyniki ich badań opublikowano w prestiżowym piśmie "Nature".
Polską misję JADE ogłoszono najlepszym eksperymentem naukowym w międzynarodowym konkursie Global Space Balloon Challenge. W jej ramach polscy naukowcy sprawdzali m.in., jak organizmy żywe radzą sobie w stratosferze poddane działaniu ozonu i trudnych warunków.
Konkurs Global Space Balloon Challenge jest organizowany corocznie przez Stanford Space Initiative, organizację utworzoną przez studentów Uniwersytetu Stanforda. W konkursie może wziąć udział każdy, bez względu na wiek i wykształcenie. Uczestnicy konkursu przygotowują własny eksperyment i wysyłają go do stratosfery za pomocą balonu. Konkursowe eksperymenty przeprowadzono między 10 i 27 kwietnia 2015 roku, ..(jeszcze 4265)»
Na gąbki słodkowodne natrafiono podczas rejsu badawczego po jeziorze Goczałkowickim. Tak dużych okazów nie zaobserwowano od wielu lat - poinformowało Górnośląskie Przedsiębiorstwo Wodociągów (GPW) w Katowicach. Ich obecność świadczy m.in. o czystości wody.
W rejsie badawczym po jeziorze Goczałkowickim uczestniczyli naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, którzy od kilku lat stale współpracują z GPW. Podczas rejsu wykonano szereg zdjęć tych organizmów.
"W jeziorze Goczałkowickim natrafiono na dosyć duże skupiska gąbek słodkowodnych. Są rozmieszczone w różnych miejscach. Jeśli chodzi o ten obszar występowania to można powiedzieć, ..(jeszcze 2952)»
Zielona herbata może ograniczać przyswajanie cukru pochodzącego ze skrobi. Świadczą o tym wyniki badania polskich naukowców, przedstawione w "Nature Scientific Reports".
Naukowcy z dwóch poznańskich uczelni: Uniwersytetu Medycznego (UM) i Uniwersytetu Przyrodniczego, pod kierunkiem prof. Jarosława Walkowiaka z UM, potwierdzili to w badaniu, które objęło 28 osób w wieku 19-28 lat. Uczestnicy przebyli 12-godzinną głodówkę, po czym zjedli płatki kukurydziane, stanowiące źródło skrobi. Część z nich otrzymała również ekstrakt z zielonej herbaty w łatwo przyswajalnej postaci, a pozostali - placebo.