Obecna sytuacja stwarza korzystny kontekst polityczny i ekonomiczny dla produkcji biopaliw i innych odnawialnych źródeł energii; zachęca również amerykańskich farmerów do zajęcia się produkcją biomasy, zwłaszcza w typowo rolniczych rejonach Górnego Środkowego Zachodu, obejmujących między innymi terytoria stanów Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Ohio i Wisconsin.
Zmiana profilu upraw rolnych w tym regionie może w znaczący sposób wpłynąć na funkcjonowanie tamtejszych ekosystemów i przełożyć się na ich bioróżnorodność. Warto jednak zwrócić uwagę, że wspomniane zmiany mogą mieć różny przebieg w zależności od rodzaju upraw roślin energetycznych.
<p ..(jeszcze 2071)»
Długofalowe wysiłki podejmowane na rzecz ograniczenia ilości antropogenicznych zanieczyszczeń spływających do wód Zatoki Chesapeake zdają się przynosić wymierne efekty. Takie wnioski można w każdym razie wyciągnąć z artykułu autorstwa Henry'ego A. Ruhla i Nancy B. Rybicki, opublikowanego we wrześniu 2010 na łamach Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS September 21, 2010 vol. 107 no. 38 16566-16570).
Na całym świecie podejmuje się znaczne wysiłki w celu przywracania pierwotnego stanu ekosystemów oraz ograniczania ilości zanieczyszczeń, w tym składników odżywczych i nawozów, wprowadzanych do środowiska naturalnego przez człowieka. W związku z tym, że ..(jeszcze 2958)»
Nie ustalono jeszcze dokładnie, jakie wpływ na społeczeństwo i ekosystem ma urbanizacja. W większości miast rośliny rosną bujniej, niż poza miastem. Możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy to inna temperatura i oświetlenie, więcej składników odżywczych czy podlewanie.
Również prędkość wiatru wpływa na żywotność roślin, lecz nie przebadano jeszcze jego wpływu na rośliny w miastach. Naukowcy porównali rośliny rosnące w miastach, rośliny w naturalnym środowisku, i rośliny w naturalnym środowisku, lecz osłonięte wiatrołapami. Rośliny z naturalnego środowiska, osłonięte wiatrołapami, nie różniły się od roślin z miasta.
Wyniki wskazują na to, że ograniczenie ..(jeszcze 600)»
Liczba ludności, zapotrzebowanie na żywność i energię to kilka czynników, których wzrost ma wpływ na ekspansję terenów rolniczych. Pozwala to sformułować pytanie: w jaki sposób uda się zaspokoić ten rosnący popyt?
W poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie naukowcy przeprowadzili szereg analiz wykorzystując do tego wysokiej rozdzielczości zdjęcia satelitarne oraz dane statystyczne z lat 1980-1990 udostępnione przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa (FAO). Głównym źródłem tworzenia nowych miejsc pod uprawę były lasy tropikalne (nienaruszone przez człowieka i te, które nie oparły się wcześniejszej ingerencji) oraz tereny porośnięte krzewami. ..(jeszcze 824)»
Sprzedaż żywności ekologicznej to jeden z najszybciej rozwijających się segmentów rynku. Ludzie zwykle kupują ekologiczne produkty, ponieważ wierzą, że w ekologicznych gospodarstwach powstaje pożywniejsza i smaczniejsza żywność, na zdrowszej glebie. Naukowcy porównali 26 kalifornijskich agroekosystemów: 13 ekologicznych i 13 konwencjonalnych upraw truskawek.
W ciągu dwóch lat wielokrotnie pobierali próbki. Oceniali trzy odmiany truskawek pod względem zawartości mierałów, okresu przydatności do spożycia, składu fitochemicznego i właściwości organoleptycznych. Analizowali również właściwości gleby i zawarte w niej DNA przy użyciu mikromacierzy DNA. Odkryli, że ..(jeszcze 1147)»
Coraz powszechniej akceptuje się hipotezę, że antropogeniczne źródła emisji dwutlenku węgla przyczyniają się do zmian klimatycznych, co może wymusić znaczne zmiany w naszym stylu życia, jeżeli wdrożenie zdecydowanych rozwiązań tej kwestii będą odkładane na później.
Same Stany Zjednoczone odpowiadają za jedną piątą światowej antropogenicznej emisji dwutlenku węgla, z czego 98% związane jest z produkcją i konsumpcją energii. W badaniach przeprowadzonych w tym kraju, opublikowanych na łamach Proceedings of National Academy of Sciences (10.1073/pnas.1001509107) zwraca się uwagę, że dużą przeszkodę we wdrażaniu odpowiednich rozwiązań może stanowić nikła wiedza, jaką ..(jeszcze 2396)»
Dane, których potrzebujemy do śledzenia zmian w różnorodności biologicznej, można czerpać z wielu źródeł; mimo to jest prawdopodobne, że zawierają one błędy. Badacze skorzystali z ogromnej historycznej bazy danych ok. 170.000 wpisów o gatunkach ptaków z rzędu grzebiących, sięgającą dwóch stuleci wstecz, dotyczącą Europy i Azji, aby odszukać wzorców przestrzennych i czasowych stronniczości w kolekcjach muzealnych, literaturze naukowej, danych z obrączkowania, atlasów ornitologicznych, i sprawozdań ze stron internetowych od wolontariuszy. Zespół badawczy uznał, że w muzeach można znaleźć najbardziej wszechstronne informacje dotyczące zasięgu populacji w przeszłości, lecz zbieranie ..(jeszcze 1620)»
Struktura przestrzenna rozdrobnionego krajobrazu może zwiększyć trwałość regionalnej populacji poprzez promowanie lokalnego "efektu ratunku". W małych, wrażliwych populacjach, gdzie przypadek czy losowe zdarzenia pomiędzy osobnikami mogą mieć nieproporcjonalnie duże efekty na interakcje gatunków, lokalne procesy są szczególnie ważne. W każdym razie, istniejąca teoria opisuje tylko zwykle dynamikę metapopulacji w skali regionalnej, zaniedbując rolę dynamiki populacji wielogatunkowych w środowisku.
Dzięki analizie różnych skal przestrzennych James C. Bull i Michael B. Bonsall określili ilościowo interakcje pomiędzy regularnością lokalnej populacji, regionalnym ..(jeszcze 677)»
Wysiłki podejmowane na rzecz złagodzenia rozmiarów obserwowanych zmian klimatycznych sprzyjają poszukiwaniom opłacalnych sposobów redukcji emisji gazów cieplarnianych. Choć rolnictwo jest słusznie postrzegane jako źródło znacznych emisji gazów cieplarnianych, to inwestycje w jego rozwój rzadko są rozpatrywane również jako efektywna strategia ich ograniczania. Tymczasem wyniki przeprowadzonych analiz sugerują, że dynamiczny rozwój rolnictwa w latach 1961-2005, kiedy emisja gazów cieplarnianych wzrosła, związana choćby z takimi czynnikami, jak produkcja i stosowanie nawozów, całkowity efekt wyższej produkcji rolniczej pozwolił ograniczyć emisję o ponad 161 gigaton węgla (GtC) (590 ..(jeszcze 1430)»